Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.01.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose o zunanjepolitičnih temah

dr. Dimitrij Rupel na zasedanju Sveta za splošne in zunanje zadeve v Bruslju

Bližnji vzhod in Libanon, Kenija, Čad in Zahodni Balkan so bile najpomembnejše teme današnjega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, ki mu je prvič predsedoval slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Kot je predsednik Sveta dr. Rupel povedal na novinarski konferenci v popoldanskem premoru, je svet tokrat namenil veliko pozornost Bližnjemu vzhodu. »Globoko smo zaskrbljeni ob zadnjih dogodkih v Gazi in na meji z Egiptom, pa tudi zaradi naraščanja nasilja v Gazi in Južnem Izraelu,« je dejal. EU obsoja raketiranje in teroristične dejavnosti, Izraelu sicer priznava pravico do samoobrambe, vendar poziva vse strani k prekinitvi nasilja. Ob tem Svet EU izrecno opozarja na zaskrbljujoče humanitarno stanje v Gazi, na pomanjkanje hrane, pitne vode in energetskih virov. Predsednik dr. Rupel je tudi dejal, da EU poziva vse strani, naj si prizadevajo za čimprejšnje odprtje prehodov in podpira predlog palestinskih oblasti, da prevzamejo nadzor nad prehodi. Prav tako EU podpira prizadevanja Arabske lige in Egipta za dosego sprejemljivih rešitev.

V zvezi z Libanonom je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel izrazil zaskrbljenost, ker Libanon še ni izvolil predsednika. Povedal je, da EU podpira predloge arabske lige za izvolitev predsednika, sestavo vlade narodne enotnosti in nov volilni zakon.

V zvezi s Kenijo je minister dr. Rupel dejal, da EU obžaluje veliko število žrtev in resne humanitarne posledice ter podpira pobude, še zlasti delo skupine eminentnih osebnosti, ki jo vodi Kofi Anan. Nedavno srečanje med Kibakijem in Odingo je ocenil kot spodbudno, vendar morajo vse strani nadaljevati z dialogom v tem procesu. »Rešitev mora odražati voljo kenijskega ljudstva,« je poudaril minister dr. Rupel, ki je še opozoril, da bi pomanjkanje političnega dogovora lahko vplivalo na odnose med EU in Kenijo in na zavzetost donatorjev.

Kar zadeva Sudan, Čad in Srednjeafriško republiko je predsednik Sveta EU za splošne zadeve  in zunanje odnose dr. Rupel dejal, da je kriza v Darfurju prizadela celotno regijo, terjala je tisoče žrtev in več sto tisoč beguncev. EU je sprejela sklep o začetku vojaške operacije, ki je najštevilnejša v zgodovini EU; s to operacijo želi EU zagotoviti podporo stabilizaciji regije, EUFOR bo ščitil razseljene osebe ter ustvaril pogoje za njihovo premestitev in morebitno vrnitev; to bo vsekakor enoletna operacija, potem naj bi nalogo prevzeli Združeni narodi. Poleg vojaške misije želi EU oživiti politični proces. »Trajni mir je mogoč le z dogovorom«, je dejal minister dr. Rupel.

Sicer pa so ministri EU podprli tudi politični proces v Sudanu z vlado nacionalne enotnosti, o čemer je svetu poročal posebni odposlanec ZN Jan Eliasson. Ministri so bili enotni, da je za uspeh političnega procesa treba zaustaviti nasilje. »Brez varnosti ne bo miru«, je še posvaril minister dr. Rupel.

Na zasedanju je bil govor tudi o Pakistanu; minister dr. Rupel je obvestil Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose, da je srečal predsednika Mušarafa, kateremu je povedal, da EU pričakuje svobodne in poštene volitve, krepitev pravne države in varen potek volitev.

Obravnavali so tudi stanje v Iranu in se seznanili z nedavnim sestankom v Berlinu; formalnih sklepov niso sprejeli, pozitivno pa so ocenili dogovor o novi resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 01.02.2008