Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.01.2008

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič na konferenci ob tednu trajnostne energije predstavil poglede predsedujoče države Svetu EU na temo Energijsko sodelovanje v JV Evropi

V Bruslju poteka drugi dan konference predsedujoče države Svetu EU ob tednu trajnostne energije, ki ga organizira Evropska komisija. Tomaž Jeršič, državni sekretar na Ministrstvu na gospodarstvo, je bil govornik Slovenije na okrogli mizi o energijskem sodelovanju v jugovzhodni Evropi.

Jeršič je govoril o pomembni evropski energetski temi, ki jo želi Slovenija osvetliti med svojim predsedovanjem, to je energetsko sodelovanje s sosednjimi regijami s posebnim poudarkom na Zahodnem Balkanu. »Države Zahodnega Balkana so ključnega energetskega pomena za Evropsko unijo, ne le s stališča zanesljivosti dobave, temveč tudi zaradi poti energetskih virov, ki potekajo prek omenjenega območja,« je povedal mag. Tomaž Jeršič. Poudaril je, da stabilen gospodarski razvoj teh držav prinaša politično stabilnost, stabilnost energetskega trga jugovzhodne Evrope pa pomeni stabilnost za energetski trg EU.

»Evropska unija mora biti za zgled in prevzeti odgovornost, da sosednje države vključi v izpolnjevanje ciljev trajnostne energije,« je povedal državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo in dodal, da je sodelovanje s sosednjimi regijami ključ k večji uspešnosti pri doseganju ciljev EU. Ker imajo države Zahodnega Balkana veliko neizkoriščenih zmogljivosti glede trajnostnih energetskih virov, je treba zagotoviti zakonodajni okvir, ki bo omogočal njihovo uporabo in stabilnost za naložbe. »Izvajanje pogodbe o energetski skupnosti je zato izjemno pomemben korak pri doseganju takšnega cilja, kar bo Slovenija kot predsedujoča postavila v ospredje,« je še povedal Jeršič.

Dopoldne so se strokovnjaki na konferenci pogovarjali o energetskem trgu, obnovljivi in trajnostni energiji. Popoldne bodo potekale razprave še o energetskih perspektivah za prihodnost.

Več o dogodku na: http://www.eusew.eu/ zunanja povezava

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.01.2008