Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.01.2008

Na Brdu danes poteka neformalno srečanje direktorjev za obrambno politiko držav članic EU

Danes, 29. januarja, je udeležence neformalnega srečanja direktorjev za obrambno politiko držav članic EU, pred začetkom dela, na Brdu nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec.

To je prvi dogodek s področja evropske varnostne in obrambne politike, ki poteka v Sloveniji v letošnjem letu. V prvem delu srečanja so obravnavali operacije EU, in sicer zelo uspešno operacijo »Althea« v Bosni in Hercegovini ter pravkar uradno pričeto operacijo »EUFOR ČAD/CAR« (Centralno Afriška Republika), o začetku katere so sklenili zunanji ministri držav članic EU včeraj na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose v Bruslju. Direktorje za obrambno politiko so predstavniki sekretariata Sveta EU ter predstavnik vojaškega štaba EU podrobneje informirali o stanju priprav na operacijo v Afriki. V nadaljevanju srečanja teče razprava o razvoju vojaških zmogljivosti EU ter o vprašanjih, povezanih z Evropsko obrambno agencijo, kot so program dela le-te za 2008 in podobno.

Med delovnim kosilom bodo udeleženci neformalnega srečanja direktorjev za obrambno politiko držav članic EU razpravljali  predvsem o strateškem partnerstvu EU z ostalimi organizacijami (OZN, NATO, Afriško Unijo) ter o mediteranskem sodelovanju.

Srečanje se bo danes zaključilo, predstavlja pa osnovo priprav za neformalno zasedanje ministrov za obrambo držav članic EU, ki bo prav tako potekalo na Brdu 21. in 22. februarja letos.

Govor ministra Erjavca več

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.03.2008