Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.01.2008

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel v Svetu Evrope predstavil program in prednostne naloge slovenskega predsedovanja

Photo:  Sandro Weltin \ Svet Evrope

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v Strasbourgu veleposlanikom pri Svetu Evrope predstavil program in prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. V govoru je posebno pozornost namenil vprašanjem, ki so v izrecni pristojnosti Sveta Evrope, sodelovanju med EU in Svetom Evrope ter odnosom med Evropsko unijo in državami, ki so članice Sveta Evrope, ne pa tudi članice EU.

V zvezi s tem je minister dr. Rupel predvsem opozoril, da je med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja pospešitev in poživitev Solunske agende, s katero je leta 2003 EU sklenila, da zagotovi vsem državam Zahodnega Balkana evropsko prihodnost. Pri tem je najprej omenil ponedeljkovo ponudbo Evropske unije Srbiji. To je politični dogovor, ki odpira vrata Srbiji v EU in poleg okrepljenega sodelovanja vsebuje ukrepe s področja gospodarstva oziroma trgovine, olajšav pri vizumskem režimu ter sodelovanje v kulturi in izobraževanju. Glede Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije si Slovenija prizadeva za določitev datuma za začetek pogajanj o članstvu v EU, v zvezi z Bosno in Hercegovino pa upa, da bi lahko z EU spomladi podpisala stabilizacijski in pridružitveni sporazum; pospešili pa naj bi tudi pridruževanje Črne gore in Albanije.

O Kosovu je minister dr. Rupel menil, da morajo prizadevanja, vključno s povečano zavzetostjo Evropske unije, težiti predvsem k večji stabilnosti in varnosti celotne regije.

Glede odnosov z drugimi državami je minister dr. Rupel seznanil Svet Evrope s programom dejavnosti, to je z bližnjimi srečanji na ravni trojke z Rusijo in Ukrajino ter s srečanji v državah južnega Kavkaza, Armenijo, Gruzijo in Azerbajdžanom, v okviru evropske sosedske politike. Napovedal je tudi spomladanski vrh med EU in Rusijo.

Minister dr. Rupel je tudi poudaril, da sta bila EU in Svet Evrope vedno tesno povezana, še zlasti pa je opozoril na vlogo Sveta Evrope med tranzicijo po padcu berlinskega zidu. »Pomembna je tudi vloga, ki jo ima Svet Evrope pri uveljavljanju človekovih pravic in Evropska unija mora te dejavnosti podpirati,« je dejal minister dr. Rupel. To sodelovanje je bilo poudarjeno s podpisom posebnega sporazuma maja lani, kar bo pripomoglo k uveljavljanju demokracije, človekovih pravic in načel pravne države. Namen tega dogovora je približati posamezne državljane vrednotam, na katerih temeljita EU in Svet Evrope. Pri tem si bo slovensko predsedstvo še naprej prizadevalo za pristop Evropske unije h Konvenciji o človekovih pravicah. Sicer pa sem spada tudi oblikovanje Agencije EU za temeljne pravice, ki si bo prizadevala, da bi v EU vsi državljani zares uživali vse človekove pravice. Ob koncu predstavitve je minister dr. Rupel omenil še pomembno vlogo Evropskega sodišča za človekove pravice.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel se je sicer sestal tudi z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Terryjem Davisom, s katerim sta izmenjala mnenji o sodelovanju med EU in Svetom Evrope.

 

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 31.01.2008