Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

09.01.2008

Predsedujoči Svetu za splošne zadeve in zunanje odnose, minister dr. Rupel, zagotovil zunanjemu ministru PNO Riadu Malkiju zavzetost za pospešitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa

Zunanji minister RS Dimitrij Rupel in zunanji minister PNO Riad Malki (foto: Tina Kosec / Bobo)

Bližnjevzhodni mirovni proces bo tudi v času predsedovanja Slovenije ena osrednjih političnih tem Evropske unije, je poudaril predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, po srečanju s palestinskim zunanjim ministrom Riadom Malkijem, ki je danes na obisku v Ljubljani.

Minister dr. Rupel je dejal, da se je s konferenco v Annapolisu in donatorsko konferenco v Parizu, na kateri so EU in države članice zagotovile poldrugo milijardo evrov pomoči palestinski državi, začelo novo obdobje pogovorov, ki naj bi jih vodili izraelska in palestinska vlada ob zunanjem sodelovanju ZDA. Zato je Evropska unija v zadnjem času naredila korak nazaj v pričakovanju razvoja dogajanj. "Z velikim zanimanjem pričakujemo rezultate obiska predsednika ZDA Georgea Busha v Izraelu in Palestini," je poudaril minister Rupel in napovedal, da ostaja bližnjevzhodno vprašanje na dnevnem redu Evropske unije ter da se bo posvetoval z državami članicami glede morebitnih pobud, med katerimi bi morda lahko bil tudi sestanek kvarteta, zagotovo pa bodo tem razpravljali na zasedanju Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose. Minister dr. Rupel je sogovorniku vsekakor zagotovil polno zavzetost slovenskega predsedstva EU za  pospešitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008