Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

02.06.2008

Premier Janez Janša: Projekt skupne evropske valute je tako političen kot gospodarski uspeh

Foto: Bor Slana/BOBO

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Frankfurtu udeležil slovesnosti ob 10. obletnici Evropske centralne banke in Evropskega sistema centralnih bank. Evropski svet je namreč 10. maja 1998 sprejel formalno odločitev za uvedbo evra, hkrati pa je bila formalno ustanovljena tudi Evropska centralna banka, ki je z delovanjem uradno pričela 1. junija 1998.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v svojem nagovoru dejal, da so vizionarski politiki in ekonomisti  prepoznali potrebo po političnem in ekonomskem povezovanju Evrope, uvedba skupne evropske valute pa je tako postala političen in gospodarski uspeh. »Prevzem skupne valute je poglobil integracijo Evropske unije in predstavlja enega najbolj otipljivih simbolov Evropske unije, ekonomsko pa državam članicam skupnega monetarnega območja prinaša veliko večjo stabilnost in odzivnost na globalno ekonomsko dogajanje,« je dejal premier. Poudaril je, da stabilno ekonomsko okolje pomeni nižje obresti, nižjo inflacijo, manj tveganj, nižje stroške poslovanja in več trgovanja, vse to pa so pogoji za vzdržno gospodarsko rast, rast zaposlenosti in socialno kohezijo.

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša je poudaril, da trenutne gospodarske razmere narekujejo posebej odgovorno ravnanje nosilcev ekonomskih politik, zaradi česar je tudi letošnji marčevski Evropski svet opredelil ukrepe za nadaljnjo stabilizacijo finančnih trgov. S tem namenom je bil, po njegovih besedah, na neformalnem zasedanju finančnih ministrov Evropske unije ECOFIN, ki je potekalo v Sloveniji, podpisan Memorandum o sodelovanju med finančnimi nadzornimi organi, centralnimi bankami in finančnimi ministrstvi Evropske unije, ki predvideva sodelovanje v primeru finančnih kriz.

Predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je zgodbo o evru označil za zgodbo o uspehu. V letošnjem letu sta se evro-monetarnem območju namreč pridružili Malta in Ciper, Evropska centralna banka in Evropska komisija pa sta tudi Slovaški že dali pozitivne ocene o izpolnjevanju kriterijev za prevzem skupne evropske valute. »Verjamem, da bo tudi v prihodnje evro stabilna valuta, odraz stabilnega gospodarstva ter splošne blaginje in napredka Evrope,« je še dejal premier Janez Janša.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 03.06.2008