Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

02.06.2008

Predsedstvo EU o volitvah v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji

Predsedstvo EU se je seznanilo s predhodnimi izidi včerajšnjih parlamentarnih volitev. Čeprav so večinoma potekale mirno in urejeno, se predsedstvo strinja z oceno OVSE/ODIHR in globoko obžaluje, ker sta jih v nekaterih delih države spremljala nasilje in ustrahovanje. Vztraja, naj se vsi prijavljeni incidenti ustrezno raziščejo in naj se sprejmejo ustrezni ukrepi. Podpira pobudo predsednika vlade Nikole Gruevskega in drugih političnih voditeljev za ponovitev volitev na izbranih območjih. Uresničitev pobude bo prispevala k zagotovitvi legitimnosti volitev.

Hkrati je predsedstvo z odobravanjem pospremilo zavezo proevropskemu programu države, ki so jo med predvolilno kampanjo sprejele vse politične stranke in je nujna za prihodnost Makedonije ter ključna za stabilnost v regiji.

Predsedstvo voditelje Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije spodbuja, naj, ko se bo volilni proces zaključil in bodo nepravilnosti ustrezno kaznovane, še okrepijo reformna prizadevanja. Nadaljnji koraki v procesu evropske integracije bodo mogoči še letos, če bodo izpolnjeni nujni pogoji in pravočasno uresničene prednostne naloge Partnerstva za pristop.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 06.06.2008