Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

03.06.2008

E-pravosodje v Portorožu – iz sedanjosti v prihodnost

Informacijska in komunikacijska tehnologija odpira nove možnosti in omogoča učinkovitejše upravljanje pravosodja. Tudi zato je slovensko predsedstvo Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve uvrstilo e-pravosodje med svoje ključne prednostne naloge. Danes se je v Portorožu končala konferenca E-pravosodje in e-pravo, ki jo je organiziralo Ministrstvo za pravosodje RS. Udeleženci so se seznanili z možnostmi za povezovanje storitev in sistemov e-pravosodja na ravni EU ter z informatizacijo sistemov drugih držav. Številni razvijalci iz zasebnega in javnega sektorja so predstavili najnovejše dosežke e-pravosodja in e-prava.

Konference sta se udeležila tudi predsednik Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve dr. Lovro Šturm in Diana Wallis, podpredsednica Evropskega parlamenta.

Na konferenci je bil predstavljen evropski pravosodni portal, ki bo skupna vstopna točka na svetovnem spletu in bo omogočal povezavo storitev e-pravosodja. »Slovensko predsedstvo je uspešno nadaljevalo delo pri graditvi evropskega e-pravosodnega portala s povezavo stečajnih evidenc ter povezovanjem kazenskih, zemljiških in poslovnih registrov,« je poudaril minister Šturm. Aprila je bil poskusno odprt za države, ki sodelujejo pri projektu povezovanja stečajnih registrov. V portal bo mogoče vključiti dodatne vsebine, kot so povezovanje obstoječih registrov, povezovanje kazenskih evidenc in uporaba videokonferenc. Predvidoma bo odprt za širšo javnost v začetku leta 2010.

Na konferenci je Evropska komisija predstavila dokument, ki vsebuje ideje in načrte za nadaljnje delo e-pravosodja. Predstavljen je bil tudi priročnik o uporabi in uveljavljanju videokonferenc v pravosodju. Konferenco so s predstavitvami sklenili državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Robert Marolt, državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Portugalske Tiago Silveiro in državni sekretar na nemškem Zveznem ministrstvu za pravosodje Lutz Diwell.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 03.06.2008