Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

04.06.2008

Minister dr. Rupel v Evropskem parlamentu predstavil vrh EU-ZDA

»Čeprav je odnos med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike v svojem bistvu bilateralen, rezultati njunega dela učinkujejo globalno. Transatlantsko partnerstvo je že zdavnaj preseglo zgolj ekonomski vidik. Evropska unija in Združene države Amerike tesno sodelujejo tako bilateralno kot tudi v okviru mednarodnih organizacij in pri reševanju odprtih, tudi najbolj žgočih regionalnih vprašanj, kot je Afganistan, Bližnji Vzhod, Zahodni Balkan. Kot v vsakem odnosu seveda tudi med Evropsko unijo in Združenimi državami včasih obstajajo različni pogledi, vendar jih s konstruktivnim pristopom in medsebojnim razumevanjem uspešno rešujemo.« S temi besedami je predsednik sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel začel svojo predstavitev  vrha EU ZDA, ki bo prihodnji teden v Sloveniji.

Predsednik Sveta EU je dejal, da namenja Slovenija v času svojega predsedovanja posebno pozornost transatlantskim povezavam; to srečanje bo najpomembnejši dogodek v tem okviru. V okviru priprav je bilo doslej opravljeno že veliko delo. Vrh bo razdeljen na štiri sklope, in sicer na srečanje voditeljev, plenarno zasedanje ter kosilo, ki mu bo sledila tiskovna konferenca.

Voditelji bodo v ožjem krogu razpravljali o najbolj aktualnih regionalnih temah, med katerimi je dr. Rupel omenil Bližnjevzhodni mirovni proces, Zahodni Balkan, Srednjo Azijo, Kavkaz in Iran, ostala regionalna vprašanja pa bodo predmet razprave na plenarnem zasedanju ter na kosilu. Pogovori se bodo dotaknili tudi globalnih tem, kot so podnebne spremembe, energija, pogajanja v okviru Svetovne trgovinske organizacije,  razvoj, globalno zdravje ter varnost in prost pretok trgovine in oseb.

Na plenarnem zasedanju bo tudi prvič na Vrhu predstavljeno poročilo o delu Transatlantskega ekonomskega sveta, ki je bil ustanovljen na Vrhu EU – ZDA 2007 v Washingtonu in v katerem ima tudi Evropski parlament preko Transatlantskega zakonodajnega dialoga pomembno vlogo kot svetovalno telo. Poročilo o napredku z zasedanja Transatlantskega ekonomskega sveta (13. maja v Bruslju) bosta predstavila sopredsedujoča, pomočnik predsednika Združenih držav za mednarodne gospodarske zadeve Daniel Price in evropski komisar za podjetništvo ter podpredsednik Evropske komisije Günter Verheugen.

»Dokument, ki bo sprejet na Vrhu, je že predmet večmesečnih pogovorov med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. V deklaracijo bo vključena celotna paleta transatlantskega sodelovanja. Med drugim se bo dotaknila regionalnih vprašanj, globalne varnosti, transatlantskega gospodarskega partnerstva in svetovnih izzivov, vključujoč podnebne spremembe in energetiko. Cilj predsedstva je bil pripraviti kratek, jedrnat dokument z močnimi politični sporočili in mislim, da nam to dobro uspeva,« je še dejal dr. Rupel, ki je nato nakazal nekatere pomembne teme. Dejal je, da so tudi pri poglavju o podnebnih spremembah, kjer so stališča različna, našli kompromisno rešitev. Predlagano kratko in stvarno besedilo o podnebnih spremembah ohranja najpomembnejše cilje Evropske unije in hkrati upošteva tudi stališča Združenih držav.

Predsednik sveta EU je dejal, da si poleg priprav na Vrh predsedstvo prizadeva tudi za določitev datuma za podpis Sporazuma o varnosti v letalskem prometu, saj je njegovo usklajevanje že v zaključni fazi. Predsedstvo podpira tudi čim prejšnjo vzpostavitev »odprtega neba«, ki bo pomenilo nadaljevanje liberalizacije transatlantskega letalskega prometa in novo stopnjo v odnosu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ki bo v dobrobit ljudi na obeh straneh Atlantika.

»Slovensko predsedstvo se zaveda, da nekatere države članice še vedno niso vključene v program Visa Waiver, ki omogoča potovanje v ZDA brez vizuma. Tej temi namenjamo veliko pozornosti v vseh stikih z ZDA, ravno tako pa tudi pri pripravah na Vrh. Upamo, da bo konkreten napredek dosežen do konca tega leta,« je še dejal dr. Rupel.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 06.06.2008