Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.06.2008

Ponovna naselitev beguncev iz Iraka

© Russell Lee Klika

Na pobudo nemške delegacije je Svet izmenjal mnenja o ponovni naselitvi beguncev iz Iraka v Evropski uniji. Svet je izrazil zaskrbljenost zaradi humanitarnega stanja razseljenih oseb v Iraku in iraških beguncev v sosednjih državah ter ob tem priznal težko breme, ki ga te države nosijo.

Ministri so poudarili, da naj bi se zaščita še naprej izvajala predvsem v sami regiji, kar bi olajšalo vračanje beguncev in notranje razseljenih oseb na njihove domove.  Pozdravili so prispevke, ki jih države članice že zagotavljajo v obliki finančne pomoči regiji, sprejemanja prosilcev za azil in beguncev iz Iraka ter ponovne naselitve beguncev v skladu z nacionalnimi programi. Države članice se je še zlasti spodbudilo, da na prostovoljni osnovi povečajo ali ustvarijo možnosti za ponovno naselitev ranljivih oseb iz Iraka, ki potrebujejo zaščito.

Države članice so bile zaprošene, da pri ponovnem naseljevanju sodelujejo z UNHCR in drugimi ustreznimi organizacijami in akterji v regiji, Evropska komisija pa je bila pozvana, da preuči možnosti, ki so za financiranje ponovnega naseljevanja iraških beguncev na voljo v okviru obstoječih programov.

Svet ugotavlja, da so številne države članice izrazile pripravljenost, da ponudijo ali nadalje preučijo možnosti ponovnega naseljevanja iraških beguncev. Svet bo razpravo nadaljeval med francoskim predsedovanjem Svetu EU.

Svet ugotavlja, da so države članice izrazile pripravljenost, da ponudijo priložnosti za ponovno naseljevanje, kar bi v prihodnosti lahko pripeljalo do skupnega evropskega odziva na razmere.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 05.06.2008