Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

09.06.2008

Zunanji minister dr. Rupel vodil ministrsko trojko EU-Kitajska

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v Ljubljani vodil ministrsko trojko z LR Kitajsko. V delegaciji EU so bili še visoki predstavnik EU za varnostno in obrambno politiko Javier Solana, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero Waldner in državni sekretar v francoskem zunanjem ministrstvu Alain Joyandet, delegacijo Kitajske pa je vodil zunanji minister Yang Jiechi. Osrednja tema pogovorov so bili odnosi med Evropsko unijo in Kitajsko, s posebnim poudarkom na pripravi sporazuma o partnerstvu in sodelovanju, ter izmenjava ocen o stanju v Tibetu in o človekovih pravicah, srečanje pa je bilo tudi priložnost za izmenjavo mnenj o nekaterih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, med njimi o DLR Koreji, Burmi/Mjanmaru, Iranu, Afriki in regionalnem sodelovanju v vzhodni Aziji.

Odnosi EU-Kitajska

Minister dr. Rupel je delegaciji Kitajske uvodoma izrekel sožalje Evropske unije ob nedavnem katastrofalnem potresu v pokrajini Sečuan. Sicer pa je zunanji minister izrazil zadovoljstvo nad razvojem dvostranskih odnosov med EU in Kitajsko, njihovo strateško in vseobsežno naravo. »S Kitajsko si želimo dialog in sodelovanje na številnih področjih, bodisi pri dvostranskih bodisi svetovnih vprašanjih,« je dejal dr. Rupel in dodal, da imata od tesnega sodelovanja korist obe strani, pa tudi mednarodna skupnost kot celota. Poudaril je, da se svet spopada s številnimi izzivi: »Brez tesnega medsebojnega sodelovanja ne bomo našli plodnih rešitev. Omenjeni izzivi zahtevajo skupen odziv EU in Kitajske.« Na srečanju so namenili posebno pozornost pogajanjem za nov sporazum o partnerstvu in sodelovanju.

Dr. Rupel je povedal, da Evropska unija zelo ceni dejavno in odgovorno vlogo Kitajske pri mednarodnih vprašanjih, kakršno je sodelovanje v šeststranskih pogovorih glede jedrskega vprašanja v Severni Koreji ali podpora Gambariju pri njegovi misiji v Mjanmaru.

Tibet

Glede Tibeta je slovenski zunanji minister dejal, da je Evropa pozorno in z zaskrbljenostjo spremljala tamkajšnje marčne dogodke. »Jasno smo izrazili mnenje, da so nasilni protesti nesprejemljivi. Hkrati smo poudarili, da je potreben vsebinski in ustvarjalni dialog glede izraženih skrbi Tibetancev, upoštevajoč okvir ozemeljske celovitosti in suverenosti Kitajske,« je dejal. Pozdravil je odločitev Kitajske za dialog z dalajlamo in njegovimi predstavniki, ki naj bi obsegal vsa vprašanja, povezana s Tibetom, razen vprašanja suverenosti. Neformalni stiki med predstavniki dalajlame in kitajskimi oblastmi, ki so potekali 3. maja v Shenzhenu, so prvi korak v tej smeri in minister Rupel je izrazil upanje EU, da bodo nadaljevanje te pobude skorajšnji oprijemljivi rezultati. Poleg tega je spet pozval kitajske oblasti, naj omogočijo dostop v Tibet novinarjem, diplomatom, agencijam ZN, turistom in drugim: »Odprtje Tibeta zunanjemu svetu bi povečalo preglednost, tako pa ublažilo mednarodno zaskrbljenost.« Po njegovem prepričanju je dobrodošlo tudi »zbliževanje odnosov čez Tajvansko ožino«.

Človekove pravice

Po besedah dr. Rupla EU soglaša z željo Kitajske, izraženo prejšnji mesec ob 25. krogu pogovorov o človekovih pravicah med EU in Kitajsko, da bi bila ta tema pozitiven element odnosov, ne pa vzrok napetosti. »Strinjamo se: o človekovih pravicah bi z vami želeli razpravljati v duhu medsebojnega spoštovanja,« je poudaril. Z veseljem je ugotovil, da so na pravnem seminarju kitajski in evropski strokovnjaki in akademiki odprto in ustvarjalno predstavili mnenja o pomembnih vprašanjih glede otrokovih pravic in pravice do zdravja. Sicer pa so bila vprašanja, obravnavana v dialogu o človekovih pravicah, bolj zapletena in občutljiva: to velja zlasti za svobodo izražanja in pravice manjšin v Tibetu.

Minister Rupel je dejal, da je EU izrazila zaskrbljenost nad omejevanjem svobode izražanja, vključno z izvajanjem predpisov v zvezi s tujimi novinarji, položajem kitajskih novinarjev in nadzorom svetovnega spleta. »Razumemo, da Kitajska ni zadovoljna s poročanjem nekaterih zahodnih medijev o dogodkih v Tibetu in o predaji olimpijske bakle. Vendar pa bi vas želeli opozoriti, kako so zahodni mediji poročali o strahovitih potresih v Sečuanu. Pohvalili so odziv kitajskih oblasti in pokazali veliko sočutja do trpljenja kitajskega prebivalstva. Zato ne verjamemo, da so mediji do Kitajske pristranski. Nasprotno, to kaže, kako pomembno je, da se medijem dovoli opravljati njihovo delo,« je prepričan slovenski zunanji minister.

Ob hkratnem spoštovanju kitajskih notranjih zadev, a tudi univerzalnosti človekovih pravic EU ponovno izraža zaskrbljenost nad človekovimi pravicami v Tibetu in prostim dostopom vanj ter spodbuja Kitajsko k nadaljevanju dialoga z dalajlamo. Slovenski zunanji minister je opozoril tudi na nekatera druga vprašanja, med njimi na predlog za izpustitev preostalih t. i. zapornikov 4. junija (s Trga nebeškega miru) iz humanitarnih razlogov, in poudaril: »V tem pomembnem času in tik pred olimpijskimi igrami bi bila takšna poteza jasno in pozitivno znamenje.«

Koreja

Dr. Rupel je povedal, da je EU že večkrat izrazila odločno podporo šeststranskemu pogovoru o denuklearizaciji Korejskega polotoka, Kitajski pa je hvaležna za plodno vlogo v tem procesu. Lani je bil sicer dosežen napredek pri tem vprašanju. »Vse strani pozivamo, da nadaljujejo pozitivne korake, ki bi prinesli predložitev popolne in pravilne izjave Severne Koreje o vseh jedrskih programih ter uresničitev tretje faze procesa. Končni cilj je še vedno preverljiva in dokončna odprava vseh jedrskih programov Severne Koreje in denuklearizacija Korejskega polotoka,« je poudaril slovenski zunanji minister.

Sicer pa je EU na mednarodnih forumih in v dvostranskih pogovorih večkrat izrazila zaskrbljenost nad položajem človekovih pravic v DLR Koreji. EU je tudi zelo zaskrbljena zaradi pomanjkanja hrane v tej državi in je korejsko vlado pozvala k prizanesljivosti do državljanov Severne Koreje, ki prečkajo mejo s Kitajsko v iskanju hrane. Kitajsko pa je dr. Rupel pozval, naj spet razmisli o svoji politiki do teh beguncev, ki bi jim bila lahko ob vrnitvi v DLR Korejo izrečena smrtna kazen. EU in njene države članice bodo razmislile o možnosti zagotavljanja humanitarne pomoči DLR Koreji ob morebitni humanitarni krizi zaradi pomanjkanja hrane.

Burma/Mjanmar

Opozoril je, da nedavne novice iz Burme/Mjanmara opominjajo na politične razmere in nenehno zatiranje v državi. »Evropska javnost je šokirana, ker vojaška hunta kljub velikanskim razsežnostim humanitarne katastrofe ni takoj odpovedala izvedbe nacionalnega referenduma,« je dejal dr. Rupel in spregovoril o okrepitvi bojazni, da sta postopek sprejetja osnutka ustave in njena vsebina popolnoma nepravilna. »Prav tako smo zaskrbljeni zaradi ustrahovanja med pripravo referenduma in glasovanja pod prisilo,« je poudaril in izrazil javno obžalovanje EU, da je bil podaljšan pripor Daw Aung San Suu Kyi. EU meni, da je v Burmi/Mjanmaru zdaj potrebna nacionalna enotnost ter da podaljšanje njenega pripora ne bo pripomoglo k boljši prihodnosti in zagotavljanju dodatne tuje pomoči.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008