Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Slovensko predsedstvo doseglo dogovor o začasnih delavcih in delovnem času v EU

Ministri EU za zaposlovanje in socialne zadeve so na  zasedanju v Luxembourgu dosegli dogovor o dveh za evropske delavce ključnih direktivah, ki urejata področje delovnega časa in pravice delavcev, ki delajo prek agencij.

Predsednica Sveta slovenska ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je ob tem izrazila veliko zadovoljstvo, da so uspeli najti rešitev, ki zagotavlja celostno zaščito delavcev.

"Glede pravic delavcev, zaposlenih prek agencij, nam je uspelo najti ključno ravnovesje med zagotavljanjem zaščite teh delavcev in prožnostjo trga dela. Direktiva o delovnem času prinaša na eni strani prožno urejanje delovnega časa, na drugi strani pa zagotavlja tudi varstvo pravic delavcev. Zlasti je pomembno, da je ta prožnost vezana na predhodno posvetovanje s socialnimi partnerji, pri nekaterih pravicah pa na predhodno soglasje delavca," je izjavila ministrica Cotmanova.

Z direktivo o začasnih delavcih se delavcem, zaposlenim prek agencij, zagotavljajo enake pravice kakor drugim zaposlenim od prvega dneva njihove zaposlitve, izjeme pa so možne samo po dogovoru socialnih partnerjev na nacionalni ravni.

Direktiva o delovnem času omejuje pretirano podaljševanje delovnega časa in omogoča prilagajanje delovnega časa potrebam delovnega procesa v soglasju s socialnim partnerji. Ob tem je slovensko predsedstvo dalo velik poudarek tudi usklajevanju družinskega in poklicnega življenja.

Svet ministrov je prav tako sprejel sklepe s poudarkom na upravnem sodelovanju pri napotenih delavcih in predvidevanju potreb ter njihovemu prilagajanju, zlasti kar zadeva mlade.

Pri socialnih zadevah pa je bil na predlog slovenskega predsedstva narejen pomemben korak pri sprejemanju zakonodajnega paketa, ki bo poenostavil in posodobil postopke za učinkovito uporabo različnih sistemov socialne varnosti za delavce migrante.

Svet je v okviru pregleda izvajanja pekinških izhodišč sprejel tudi tri sklepe, ki se nanašajo na enakost med ženskami in moškimi, med drugim tudi o ženskah v postopku sprejemanja političnih odločitev.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008