Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Vrh EU-ZDA o čezatlantskem sodelovanju in globalnih izzivih

Evropska unija in Združene države Amerike so potrdile napredek pri čezatlantskih odnosih in se zavezale k nadaljnji poglobitvi strateškega sodelovanja. Vrh EU-ZDA je bil priložnost za izmenjavo pogledov na aktualna regionalna in varnostna vprašanja, obe strani pa sta namenili veliko pozornosti tudi globalnim izzivom, predvsem podnebnim spremembam in energetski varnosti. Sprejeta je bila izjava, osredotočena na največje izzive, ki zahtevajo tesno sodelovanje med EU in ZDA.

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, predsednik ZDA George W. Bush, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso ter visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana so na tem vrhu poudarili pomen strateškega čezatlantskega sodelovanja in se zavzeli za usklajeno obravnavo svetovnih zadev, bodisi regionalnih bodisi globalnih. Obe strani pripisujeta poseben pomen krepitvi gospodarskih stikov.

Voditelji so v ožjem krogu razpravljali o najaktualnejših regionalnih temah, kakršne so bližnjevzhodni mirovni proces, Zahodni Balkan, Srednja Azija, Kavkaz in Iran.

Na plenarnem zasedanju so širše izmenjali poglede o pomembnih regionalnih vprašanjih in globalnih izzivih, kakršni so podnebne spremembe, energija, pogajanja v okviru Svetovne trgovinske organizacije, razvoj, splošno zdravje ter varnost in prosti pretok trgovine in oseb. Na vrhu je bilo predstavljeno poročilo o delu Čezatlantskega gospodarskega sveta, ki je bil ustanovljen na srečanju EU-ZDA lani v Washingtonu. Poročilo o napredku sta predstavila sopredsedujoča evropski komisar za podjetništvo in industrijo ter podpredsednik Evropske komisije Günter Verheugen ter pomočnik predsednika Združenih držav za mednarodne trgovinske zadeve Daniel Price.

Na vrhu EU-ZDA je bila soglasno sprejeta izjava, ki je razdeljena na štiri dele: uvodni del, regionalne in varnostne zadeve, čezatlantsko partnerstvo in globalni izzivi. V uvodnem delu se poudarjajo strateško partnerstvo in skupne vrednote ter opozarja na največje izzive, pri katerih obe strani uspešno sodelujeta (uveljavljanje miru v svetu, demokracija, človekove pravice, boj proti terorizmu ob hkratnem varovanju temeljnih pravic, preprečevanje konfliktov in pokonfliktna obnova, pospeševanje odprte konkurenčne čezatlantske trgovine, prosti pretok oseb, kapitala, storitev in blaga, boj proti podnebnim spremembam ter uveljavljanje energetske varnosti in učinkovitosti). Med regionalnimi in varnostnimi zadevami pa izjava vključuje skupne zaveze za sodelovanje v boju proti mednarodnemu terorizmu ter pri varovanju miru in človekovih pravic. Obe strani se zavzemata za varnost in stabilnost na Kosovu ter sodelovanje, da se nemoteno prenesejo pristojnosti z misije UNMIK na EULEX. Evropska unija pozdravlja sodelovanje ZDA v misiji EULEX.

V čezatlantskem partnerstvu si bosta obe strani še naprej prizadevali za napredek pri vključevanju držav članic EU v program Visa Waiver, ki omogoča potovanje v ZDA brez vizuma. Prav tako sta se zavezali k čimprejšnjemu podpisu sporazuma o letalskem prometu, ki pomeni nadaljevanje liberalizacije čezatlantskega letalskega prometa. Okrepljeno bo tudi znanstveno in tehnološko sodelovanje glede energetike in podnebnih sprememb, ki jim obe strani namenjata veliko pozornosti. Prizadevata si še, da bi do konca leta 2009 v skladu z Okvirno konvencijo Združenih narodov o podnebnih spremembah dosegli dogovor, ki bo omogočil celovito, učinkovito in trajnostno izvajanje konvencije tudi po letu 2012.

Predsednik Evropskega sveta in predsednik Vlade RS Janez Janša je na tiskovni konferenci po srečanju voditeljev povedal, da so skupni cilji EU in ZDA varna prihodnost, ohranjanje delovnih mest in boj proti protekcionizmu. Poudaril je skupno odgovornost obeh strani pri spopadanju z globalnimi problemi. »Smo na začetku nove industrijske revolucije,« je prepričan predsednik Evropskega sveta. Poudaril je še, da čim prej potrebujemo učinkovite rešitve za sedanjo in prihodnje generacije: »Zgodovina nas uči, da moramo biti velikopotezni. Ustvarjati moramo močna zavezništva.«

Predsednik ZDA George W. Bush je za sodelovanje ZDA z EU dejal, da je zelo pomembno. Tudi on je poudaril pomen skupnega boja proti podnebnim spremembam in dodal, da so ZDA več kakor pripravljene sodelovati pri skupni strategiji.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso pa se je osredotočil na pomen partnerskega odnosa, ki ga zahtevajo razmere po svetu, na varnostnem, gospodarskem in političnem področju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008