Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Državni sekretar Ministrstva za pravosodje Robert Marolt in državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve mag. Zvonko Zinrajh na ministrskem srečanju za pravosodje in notranje zadeve skupine G8 – napoved dogodka

Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Robert Marolt in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Zvonko Zinrajh se bosta na povabilo japonskega državnega ministra in predsednika Komisije za državno varnost Šinje Izumija in ministra za pravosodje Kunia Hatojame udeležila ministrskega srečanja za pravosodje in notranje zadeve skupine G8 v Tokiu med 11. in 13. junijem 2008. Državna sekretarja se ministrskega srečanja udeležujeta kot predstavnika države, ki predseduje Svetu EU za pravosodje in notranje zadeve.

G8 je neformalna skupina osmih držav: Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Rusije, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike. EU že od leta 1977 sodeluje na srečanjih skupine G8, predstavlja pa jo država, ki med srečanjem predseduje Evropskemu svetu.

Srečanje se bo začelo 11. junija z otvoritveno večerjo, nadaljevalo pa 12. in 13. junija 2008 z zasedanji, na katerih bodo ministri obravnavali protiteroristične dejavnosti, kriminaliteto, povezano s tatvinami identitete, ukrepe za preprečevanje kriminalitete, povezane z drogo, sodelovanje v boju proti mednarodnim oblikam organizirane kriminalitete, ustvarjanje boljših možnosti za operativno delovanje ter boj proti spolnemu izkoriščanju otrok. Sledilo bo zadnje plenarno zasedanje, na katerem bodo potrdili poročilo o delu skupine Rim/Lyon in sprejeli zaključno deklaracijo srečanja.

Slovenska predstavnika bosta ob tej priložnosti predstavila potek izvajanja strategije boja proti terorizmu in akcijskega načrta o boju proti terorizmu, ki bo še naprej zavzemala pomembno mesto v politični agendi EU. Zato so še posebno pomembni nekateri dosežki slovenskega predsedovanja Svetu EU: letošnjega aprila so notranji ministri držav članic EU sprejeli akcijski načrt o nadzoru nad eksplozivi, pravosodni ministri pa so dosegli soglasje o dopolnitvah okvirnega sklepa o boju proti terorizmu, ki bo omogočil učinkovitejši boj proti sodobnim oblikam terorizma. Ministri bodo razpravljali tudi o radikalizmu in rekrutiranju.

Pri kriminaliteti, povezani s tatvinami identitete, bodo predstavljena prizadevanja EU pri preprečevanju tovrstne kriminalitete in sodelovanje med državami članicami, obravnavana pa bo tudi aktivna vloga EU in njena prizadevanja, da  še izboljša mednarodno in regionalno sodelovanje v boju proti drogam.

Eden temeljnih ciljev EU je državljanom zagotoviti visoko stopnjo varnosti na območju svobode, varnosti in pravice v obliki izmenjave informacij in tesnejšega sodelovanja med organi kazenskega pregona v državah članicah pri preprečevanju in odkrivanju kaznivih dejanj. Na tem področju je bil dosežen velik napredek, saj bo prenos določb Prümske pogodbe v evropski pravni red organom kazenskega pregona omogočal hitro in kakovostno izmenjavo informacij in podatkov.

Ministri bodo razpravljali tudi o prednostnih nalogah EU pri izboljšanju možnosti za operativno delovanje in temeljnih instrumentih za pomoč državam, ki jim EU prek izmenjave informacij in dobrih praks pomaga pri razvoju domače zakonodaje v boju proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu in mednarodnemu terorizmu. Pri tem bodo razpravljali o prizadevanjih slovenskega predsedstva Svetu EU pri sodelovanju z državami Zahodnega Balkana v boju proti organiziranemu kriminalu. Na dnevnem redu bo tudi stanje na področju boja proti spolnim zlorabam otrok.

Na zaključnem zasedanju srečanja bodo ministri poleg končne deklaracije srečanja potrdili še poročilo dela skupine Roma/Lyon, ki je glavni forum za sodelovanje med državami G8 na področju obrambe pred terorizmom in boja proti organiziranemu kriminalu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.06.2008