Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Na mednarodni rektorski konferenci udeleženci iz 23 držav

Med dogodki ob slovesnosti ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji je bila 9. junija v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu mednarodna rektorska konferenca o visokem šolstvu na temo medkulturnega dialoga. Uvodni govor so imeli Mojca Kucler Dolinar, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, prof. dr. Yusuf Zlya Ozcan, predsednik turškega Sveta za visoko šolstvo, in prof. dr. Francesco Xavier Grau Vidal, predsednik EPUF (Euromed Permanent University Forum).

Mednarodne rektorske konference se je udeležilo 15 rektorjev in predsednikov univerz ter 19 prorektorjev in podpredsednikov univerz iz 23 držav.

»Evropska unija poudarja poudarja pomen znanja. Če povežemo potrebo po medkulturnem dialogu, potrebo po znanju in Sredozemlje, nam je tudi zamisel o novi, sodobni, mednarodni in evropski univerzi zelo blizu. Ni torej čudno, da je zamisel o ustanovitvi Evro-sredozemske univerze naletela na velik odmev, kar dovolj zgovorno dokazuje že število podpisnic pisma o nameri za njeno ustanovitev,« je uvodoma dejala ministrica Mojca Kucler Dolinar.

Evropska unija ima že bogato tradicijo pri izvajanju raznih izobraževalnih programov. Tradicija se kaže v resnično velikem številu profesorjev in študentov, ki so s pomočjo izobraževalnih programov Evropske unije prišli do širšega, kakovostnejšega znanja in zaživeli tudi v dejanskem medkulturnem dialogu novih okolij. Prav programi, kot so Erasmus, Erasmus Mundus in drugi, so postali tista stalnica, ki mladim ljudem omogoča pridobivanje znanja in spoznavanje drugih ljudi, jezikov in kultur. »Mobilnost v visokem šolstvu in pretok znanja je treba neprestano spodbujati,« je poudarila Kucler Dolinarjeva.

Izrazila je prepričanje, da Evro-sredozemska univerza prinaša novo kakovost v akademskem znanju in posebno žlahtnost izmenjave drugega znanja, tudi medkulturnega dialoga. »Razumljivo je torej, da nas veseli, da bo Evro-sredozemska univerza imela sedež prav v Sloveniji,« je na mednarodni rektorski konferenci poudarila ministrica.

»Nikakor ne gre pozabiti, da je pred nami zelo odgovorno dejanje. Odgovornost je tako na strani vseh visokošolskih ustanov, ki bodo članice Evro-sredozemske univerze, in profesorjev ter ne nazadnje tudi študentov. Konkurenčnost znanja ne izključuje medkulturnega dialoga, odgovornosti in etike, nasprotno, prav možnost, da postanemo konkurenčno uspešni, temelji na tem, da bomo boljši le, če bomo bolj naklonjeni medkulturnemu dialogu,« je govor sklenila ministrica Kucler Dolinarjeva.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.06.2008