Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Evro-sredozemska univerza izziv in priložnost tudi za gospodarstvo

V Kongresnem centru Bernardin je bila 9. junija popoldne slovesnost ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerzitetne fundacije. Slavnostni govorniki so bili dr. Janez Potočnik, evropski komisar za znanost in raziskave, Rodi Kraca Cagaropulu, podpredsednica Evropskega parlamenta, Mojca Kucler Dolinar, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ter Tomaž Gantar, župan Občine Piran.

Ob dogodku so predstavniki podjetij, ki so že izrazila pripravljenost za sodelovanje v nastajajoči univerzitetni fundaciji, podpisali pismo o nameri za ustanovitev fundacije. Gre za ta podjetja: Pošta Slovenije, Telekom Slovenije, Holding slovenske elektrarne, Luka Koper, Emonika, Riko, Petrol, Comita in Magyar Telekom. Posebni odposlanec kuvajtskega premierja šejk Salem al Jaber al Ahmad al Sabeh pa je izročil donacijo v višini milijon evrov, ki jo je Centru EMUNI podaril Kuvajt.

Evropski komisar za znanost in raziskave dr. Janez Potočnik je poudaril pomen tega, da v Evro-sredozemski univerzi vidi priložnost tudi gospodarstvo. S tem ko pristopajo k fundaciji, kažejo, da zaupajo v svojo naložbo, ki jo vlagajo v znanje. Komisar Potočnik je še poudaril, da Evro-sredozemska unvierza postaja najnovejše evropsko središče učenja.

Ministrica Mojca Kucler Dolinar je dejala, da Evropska unija poudarja pomen trikotnika znanja, ki ga sestavljajo univerze, raziskovalni inštituti in gospodarstvo. Povezanost vseh treh je izjemnega pomena, česar se Evropa in evro-sredozemski prostor dobro zavedata. »Zato sem še posebej vesela, da ob današnjem slavnostnem dogodku lahko pozdravim slovenske gospodarstvenike in nekaj tujih, ki v projektu Evro-sredozemske univerze vidite izziv in priložnost,« je dejala. Ob tem je dodala, da »gresta gospodarstvo in znanje z roko v roki. Zato se tega tisti, ki sledijo napredku, zavedajo in vanj vlagajo.«

Osrednji dogodek 9. junija se je začel ob 18. uri, ko je v Kongresnem centru Bernardin v dvorani Europa slovesnost ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerze. Slavnostni govorniki so: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije, José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, Amr Musa, generalni sekretar Arabske lige, in Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropskega parlamenta.

Pred slovesnostjo so se vsi štirje ob prisotnosti vseh podpisnikov ustanovne listine in drugih visokih gostov podpisali v spominsko knjigo ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerze.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.06.2008