Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.06.2008

Barcelonski proces: zasedanje visokih uradnikov EuroMeda v Portorožu

V Portorožu je 9. in 10. junija 2008 potekalo 76. zasedanje visokih uradnikov EuroMed in Odbora EuroMed. To zasedanje je bilo eno od štirih, ki jih organizira predsedujoča država, in hkrati zadnje redno v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

S slovenskim predsedovanjem se zaključuje prvo trojno predsedstvo (Nemčije, Portugalske in Slovenije) in izvajanje prvega 18-mesečnega programa predsedovanja. S 76. zasedanjem visokih uradnikov EuroMed in Odbora EuroMed se je končalo uspešno slovensko predsedovanje Evro-mediteranskemu partnerstvu, med katerim so bili organizirani tri ministrske konference, in sicer o informacijski družbi v Egiptu, o turizmu v Maroku ter o kulturi in medkulturnem dialogu v Grčiji, štiri redna zasedanja visokih uradnikov EuroMeda in Odbora EuroMed ter okrog 40 sestankov, konferenc, delavnic in seminarjev na različnih ravneh in področjih ter v različnih partnerskih državah Evro-mediteranskega partnerstva. V času slovenskega predsedstva je Fundacija Anna Lindh za dialog med kulturami dobila novega predsednika, izvršnega direktorja in svetovalni odbor.

Zasedanje v Portorožu je bilo namenjeno predvsem izmenjavi mnenj o nedavnih in prihodnjih se aktivnostih na področjih dialoga med kulturami, vode, migracij, visokega šolstva in raziskovanja ter vloge žensk v družbi.

Govorili so tudi o prihodnjem razvoju sodelovanja v okviru Barcelonskega procesa: Unije za Sredozemlje. Glavna odprta vprašanja, na katera je opozorila razprava, so zadevala vlogo in sestavo novih struktur, končni izbor ključnih projektov in ime novega okvira. Dogovorili so se, da bo 27. junija 2008 v Bruslju drugo ad-hoc zasedanje visokih uradnikov (prvo je bilo 15. maja v Bruslju), ki bo namenjeno izključno Barcelonskemu procesu: Uniji za Sredozemlje.

Partnerji so se zahvalili slovenskemu predsedstvu in poudarili, da je predsedstvo v celoti upoštevalo svoje prednostne naloge, t.j. zagotoviti transparentno delovanje ter poudarek na dialogu in posvetovanju z vsemi partnerji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008