Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

11.06.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v finskem in estonskem parlamentu

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v finskem in estonskem parlamentu. Z vsako potrditvijo je pogodba »za gol« bližje končni evropski zmagi – uveljavitvi 1. januarja 2009.

Predsedstvo skrbno spremlja ratifikacijske postopke in ugotavlja, da pogodba uživa visoko podporo.  Do sedaj je pogodbo ratificiralo že 17 držav članic. Pogodba je bila tako, poleg današnje potrditve v parlamentih Finske in Estonije, potrjena v parlamentih Madžarske, Slovenije, Malte, Romunije, Francije, Bolgarije, Poljske, Slovaške, Portugalske, Danske, Avstrije, Latvije, Litve, Nemčije in Luksemburga. Pogodbo mora tako potrditi le še manjšina držav članic, pred njeno uveljavitvijo pa morajo države članice listine o ratifikaciji deponirati pri italijanski vladi.

Pogodba bo Evropski uniji omogočila, da se spopade z izzivi, ki jih je prineslo 21. stoletje. Državljanom Evropske unije bo z institucionalnimi spremembami in drugimi novostmi ter prilagoditvami obstoječih temeljev prinesla bolj demokratično, bolj učinkovito in uspešnejšo Unijo. Novosti, ki jih prinaša pogodba, bodo v delovanje Evropske unije vnesle svežino in nov zagon za nadaljnje delovanje, pri čemer bodo imeli koristi od prenovljenega delovanja tako države članice kot gospodarstvo, predvsem pa državljani Evropske unije.

  • Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba zunanja povezava
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008