Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.06.2008

Podeljene evropske nagrade za mobilnost

Na mednarodni konferenci Kakovost v mobilnosti programa Vseživljenjsko učenje so bile danes, 13. junija 2008, prvič podeljene evropske nagrade programa Vseživljenjsko učenje za kakovost v mobilnosti. Nagrade za projekte Erasmus, Grundtvig, Comenius, Leonardo in Jeziki sta podelila predsednik Sveta EU minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver ter evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, mladino in kulturo Jan Figel. »Program Vseživljenjsko učenje in v njegovem okviru predvsem projekti mobilnosti so temeljno orodje za spodbujanje medkulturnega dialoga, medsebojnega spoznavanja ter s tem za spodbujanje večkulturnosti in večjezičnosti,« je na podelitvi dejal predsednik Sveta EU minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver. Poudaril je še, da smo tokrat »dali prednost nosilcem izobraževanja: izobraževalnim ustanovam, učencem, dijakom, učiteljem in konkretnim dosežkom njihovega sodelovanja v najpomembnejšem programu EU na področju izobraževanja – v programu Vseživljenjsko učenje«. In prav v izobraževanju se začenjata inovativnost in ustvarjalnost, ki sta glavni prednostni nalogi slovenskega predsedstva.

Evropska unija že več let zavzeto spodbuja večnacionalna partnerstva v projektih mobilnosti, ki ob prepletanju kultur, jezikov in identitet ustvarjajo idealno inovativno okolje in prinašajo dodano vrednost na ravni šol ter na ravni držav in EU. Minister je po podelitvi nagrad tudi poudaril, da bodo projekti programa Vseživljenjsko učenje tudi v naslednjih letih temeljno programsko in finančno orodje za to, da bodo strateške odločitve, ki jih ministri sprejemajo na politični ravni, tudi resnično zaživele v praksi. »Pri njih namreč lahko enakovredno sodelujejo tudi države, ki niso članice EU – države Efte/EEA, države kandidatke in države Zahodnega Balkana (seveda pod posebnimi pogoji), kar je izredno pomembno, saj je prav širitev ena od prednostnih nalog Slovenije,« je še poudaril minister.

Na mednarodni konferenci Kakovost v mobilnosti programa Vseživljenjsko učenje je sodelovalo več kot 400 udeležencev, ki so se zavzeli za povečanja dostopnosti do mednarodne mobilnosti in njene kakovosti ter njenega vrednotenja in vpliva. Posebna pozornost je bila namenjena zgledom kakovostnih projektov različnih oblik mednarodne mobilnosti.

Nagrajenci, ki so prejeli evropske nagrade za mobilnost, so objavljeni na spletni strani www.qim.si.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008