Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.06.2008

Minister Dimitrij Rupel na obisku v Skopju

Foto BOBO

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes na obisku v Skopju, kjer se je srečal z najvišjimi predstavniki nekdanje jugoslovanske republike Makedonije. Pogovori zadevajo dve osrednji vprašanji; vključevanje makedonske države v evroatlantske povezave in priprave na ponovitev volitev na nekaterih voliščih, kjer je na volitvah 1. julija prišlo do nemirov oziroma nepravilnosti.

Minister dr. Rupel se je najprej srečal z zunanjim ministrom Antoniom Milošoskim, kasneje še s predsednikom republike Brankom Crvenkovskim in s predsednikom vlade Nikolo Gruevskim, s katerimi se je slovenski zunanji minister pogovarjal predvsem o približevanju makedonske države Evropski uniji, tudi v okviru priprav na ponedeljkovo zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Opozoril je, da so vrata Evropske unije sedaj odprta in bi bilo primerno izkoristiti ugodni trenutek.

Minister dr. Rupel se je pogovarjal tudi o pripravah na ponovitev volitev na voliščih, na katerih je prišlo 1. junija do nepravilnosti. To vprašanje je bilo osrednja tema pogovora z notranjo ministrico Gordano Jankulosko, ki je slovenskega zunanjega ministra seznanila z ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zagotovitev mirnega in rednega poteka volitev in za preprečitev morebitnih nemirov. O nedeljskih volitvah se je dr. Rupel pogovarjal tudi z voditelji treh političnih strank, to je s predsednico socialno-demokratske zveze Makedonije Radmilo Šekerinsko ter s predsednikoma obeh strank albanske skupnosti Menduhom Thacijem (Demokratična stranka Albancev) in Alijem Ahmetijem (Demokratična unija za integracijo).

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008