Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.06.2008

Zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC) 16. in 17. junija 2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose se bo 16. in 17. junija v Luxembourgu sestal na zadnjem zasedanju pod predsedovanjem Slovenije.

Na zasedanju Sveta o splošnih zadevah bodo v središču priprave na zasedanje Evropskega sveta 19. in 20. junija. Ministri bodo pregledali osnutke sklepov, ki jih je pripravilo predsedstvo.

Po tem bo bodoče francosko, češko in švedsko predsedstvo predstavilo okvirni 18-mesečni program Sveta v drugi polovici leta 2008 in v letu 2009. Dokument se ukvarja z dolgoročnimi cilji EU in vprašanji, ki naj bi jih obravnavali v prihajajočem 18-mesečnem obdobju.

V delu zasedanja GAERC, posvečenega zunanjim odnosom, bodo zunanji ministri EU pregledali položaj na Zahodnem Balkanu in predvidoma sprejeli sklepe o Bosni in Hercegovini ter Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji. Razpravljali bodo tudi o procesu vizumske liberalizacije in pozdravili predstavitev časovnih načrtov pogajanj za Albanijo, BiH, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo, Črno goro in Srbijo.

Ministri bodo na kratko obravnavali tudi položaj na Bližnjem vzhodu in posvetili pozornost Afriki, pri čemer bodo pregledali in sprejeli sklepe o položaju na območju Velikih jezer, Sudana in Somalije, ter izmenjali stališča o položaju v Zimbabveju pred predsedniškimi volitvami 27. junija. 

Pričakuje se, da bo Svet razpravljal tudi o odnosih s Kubo, sploh ob nedavnih spremembah, ki jih je sprejela kubanska vlada.

Ministri bodo pregledali še položaj v Burmi/Mjanmaru šest tednov po velikem razdejanju, ki ga je v državi povzročil ciklon Nargis.

Ministri imajo na dnevnem redu za delovno kosilo več vprašanj, med njimi Iran in Kitajsko. Po kosilu naj bi ministri podpisali stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z Bosno in Hercegovino. Ob robu Sveta se bo sestal tudi Pridružitveni svet EU-Izrael. V torek sta predvideni pristopni konferenci s Turčijo in Hrvaško.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008