Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

EU podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z Bosno in Hercegovino

Zunanji  ministri 27 držav članic Evropske unije so danes v Luxembourgu s predstavniki Bosne in Hercegovine podpisali stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, ki tej državi formalno odpira postopek za članstvo v Evropski uniji. V imenu predsedstva EU je sporazum podpisal predsednik Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel, za komisijo pa ga je podpisal komisar za širite Olli Rehn. V imenu Bosne in Hercegovine je sporazum podpisal predsednik vlade Nikola Špirić, prisotna pa sta bila tudi predsednik BiH Haris Silajdžić in zunanji minister Sven Alkalaj. Slovesnosti se je udeležil tudi visoki predstavnik EU za varnostno in obrambno politiko Javier Solana.

Minister dr. Rupel je dejal, da je ta podpis zelo pomembno dejanje, ker jamči Bosni in Hercegovini evropsko perspektivo, ko bodo za to izpolnjeni pogoji ter utrjuje državnost Bosne in Hercegovine. Dejal je tudi, da je podpis sporazuma dodatno jamstvo za stabilnost države. Izpolnitev pogojev za podpis sporazuma je bila zelo zahtevna in za to je dr. Rupel čestital predstavnikov Bosne in Hercegovine.

Ob tej priložnosti je slovenski zunanji minister tudi dejal, da sodi podpis sporazuma z Bosno in Hercegovino v okvir prednostne naloge slovenskega predsedstva EU glede evropske perspektive za celoten Zahodni Balkan.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008