Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose o Zahodnem Balkanu

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je pod predsedstvom slovenskega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla danes razpravljal tudi o Zahodnem Balkanu.

Uvodoma je potrdil »trdno zavzetost« za evropsko prihodnost držav Zahodnega Balkana.

V zvezi z Bosno in Hercegovino je Svet z veseljem pospremil podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma kot pomemben korak na poti te države k članstvu v EU in poudaril, da bo zdaj pomembno uresničevanje sporazuma v BiH, politične stranke pa je spodbudil k pospešenemu sprejemanju reform.

Seznanil se je s potekom volitev v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji ter obsodil incidente in druge nepravilnosti, o katerih poročajo opazovalci OVSE/ODIHR. Oblasti je pozval, naj o tem brez odlašanja uvedejo preiskavo. Novi parlament in vlado je tudi povabil, naj pospešeno nadaljujeta sprejemanje reform, ki so pomembne za proces vključevanja v EU. Hkrati je vse politične stranke pozval, naj sodelujejo pri uresničevanju prednostnih nalog pristopnega partnerstva.

Svet EU je poleg tega z odobravanjem prisluhnil predstavitvi načrtov za postopno liberalizacijo vizumske ureditve z Albanijo, Bosno in Hercegovino, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Pomenijo namreč korak k uresničitvi volje Evropske unije, da bi državljanom držav zahodnega Balkana zagotovi brezvizumski režim.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008