Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

Svet za splošne zadeve in zunanje odnose o kriznih žariščih v Afriki

© by Duncan Walker

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je na današnjem zasedanju Sveta namenil veliko pozornost nekaterim vprašanjem, povezanim z Afriko.

Sudan

Glede Sudana je na povabilo ministra Rupla Svetu poročal glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno Ocampo, ki je predstavil svoje poročilo Varnostnemu svetu Združenih narodov. Svet je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi varnostnih razmer v Sudanu, ki ovirajo uresničevanje splošnega mirovnega sporazuma iz leta 2005 in reševanje spora v Darfurju. Obsodil je napade na pripadnike UNAMID in poudaril, da sta polna namestitev in neovirano delovanje UNAMID ključna za dosego miru. Skrb vzbujajoče so tudi regionalne razsežnosti spora.

Somalija

Svet EU je tudi izrazil podporo vključujočemu pristopu k rešitvi politične, varnostne in humanitarne krize v Somaliji. Pozdravil je dogovor med prehodno zvezno vlado in delom opozicije ob posredovanju posebnega odposlanca generalnega sekretarja ZN Ahmeduja Ulda Abdalaha. Ministri so tudi izrazili podporo resoluciji Varnostnega sveta ZN o piratstvu in oboroženem ropanju na obalah Somalije.

Območje Velikih jezer

Svet je pozdravil napredek na območju Velikih jezer (Kongo, Burundi, Ruanda, Uganda), na katerem je EU dejavna. Poudaril je regionalni pristop, ki bo edini lahko zagotovil primeren odziv na med seboj povezane probleme v regiji. Svet je tudi pozval države na tem območju, naj okrepijo medsebojne odnose, in poudaril pomen izpolnjevanja zavez za normalizacijo diplomatskih odnosov, ki so jih države regije sprejele na sestanku septembra 2007.

V zvezi s tem vprašanjem je minister dr. Rupel izrecno opozoril na naraščanje nasilja, še zlasti spolnega nasilja v DR Kongo. Skrb vzbujajoče je predvsem to, da ostajajo ta dejanja v glavnem nekaznovana.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008