Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

Minister Rupel o irskem referendumu

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je na novinarski konferenci po podpisu stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma z Bosno in Hercegovino odgovoril tudi na vprašanje v zvezi s posledicami negativnega izida referenduma o Lizbonski pogodbi na irskem. Dr. Rupel je pojasnil, da so ministri na zasedanju sveta namenili temu vprašanju precej časa; poslušali so poročilo irskega zunanjega ministra Micheala Martina, pa tudi predstavnike evropske komisije in številne ministre, ki so posegli v razpravo.

Dr. Rupel je ocenil, da "si je treba vzeti nekaj časa", da države analizirajo stanje in se konzultirajo med seboj. "Obžalujemo, kar se je zgodilo, vendar dogodka ne podcenjujemo. V demokraciji je treba spoštovati voljo ljudstva," je dejal dr. Rupel, ki je dodal, da bo Evropska unija premagala komplikacije, ker ne preživlja krize ampak samo beleži omahovanje glede reform. "Večina članic pa je prepričana, da so reforme potrebne," je še ocenil slovenski zunanji minister.

Minister dr. Rupel je tudi prepričan, da se morajo ratifikacijski postopki v državah, ki pogodbe še niso ratificirali, nadaljevati. "S tem želimo povedati, da je reforma živa", je dodal, in opozoril, da bo ta čas Irski koristen za premislek o tem, kako dalje. "Treba si je vzeti čas, irska vlada se bo posvetovala v državi in z evropskimi partnerji, da poišče in predlaga ustrezno rešitev. Ne morem pa mimo dejstva, da je minister Martin izrecno opozoril na pomen uspehov, ki jih je dosegla Evropska unija," je še dejal dr. Rupel

Slovenski zunanji minister je tudi poudaril, da izid referenduma ne spreminja politike Evropske unije do širitve. Slednja je povezana z drugimi postopki, sicer pa je EU soglasno sklenila, da zagotovi celotnemu Zahodnemu Balkanu evropsko perspektivo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.06.2008