Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

Izjava predsedstva: Ciper – spremembe Uredbe o zeleni črti (Green Line Regulation)

Predsedstvo pozdravlja današnje sprejetje sprememb Uredbe o zeleni črti. Uredba, ki je bila prvotno sprejeta v letu 2004 in prvič spremenjena leta 2005, vsebuje pravila za prehajanje ljudi, blaga in storitev čez zeleno črto na Cipru.

Namen sprejetih sprememb pravil je še dodatno olajšanje trgovinskega in gospodarskega sodelovanja na otoku ter izboljšanje zaupanja in povezovanje obeh skupnosti.  Konkretneje, te spremembe predvidevajo ukinitev dajatev na kmetijske izdelke, povečanje skupne največje vrednosti blaga v osebni prtljagi in ureditev začasnega uvoza blaga iz severnega dela Cipra, v katerem Vlada Republike Ciper nima nadzora, na območja pod njenim nadzorom.

Sprejetje sprememb je majhen, vendar pomemben prispevek k ustvarjanju ugodnega ozračja na otoku in pri doseganju celovitega in življenjskega reševanja ciprskega vprašanja v ZN in v skladu z načeli, na katerih temelji EU. Predsedstvo izraža upanje, da bo kmalu doseženo soglasje o nadaljnjih ukrepih za krepitev zaupanja v proces, ki poteka na Cipru.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.06.2008