Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.06.2008

Šesto zasedanje pristopne konference s Hrvaško na ministrski ravni, Luxembourg, 17. junij 2008

Danes je v Luxembourgu potekalo šesto zasedanje pristopne konference s Hrvaško na ministrski ravni, potem ko so se 3. oktobra 2005 začela pristopna pogajanja. Delegacijo Evropske unije je vodil Dimitrij Rupel, slovenski zunanji minister in predsednik Sveta EU. Hrvaško delegacijo je vodil Gordan Jandroković, minister za zunanje zadeve in evropske integracije.

Pristopna konferenca je odprla pogajanja o dveh novih poglavjih: 2. poglavje – prosti pretok delavcev in 19. poglavje – socialna politika in zaposlovanje.

Evropska unija je na podlagi hrvaških pogajalskih izhodišč za ti dve poglavji podrobno proučila splošno pripravljenost Hrvaške na teh dveh področjih. Ob upoštevanju sedanjih priprav Hrvaške in pod pogojem, da bo Hrvaška tudi v prihodnje napredovala pri usklajevanju s pravnim redom EU in njegovem uveljavljanju, je EU poudarila glavne točke glede meril, ki jih mora Hrvaška izpolniti, namreč:

2. poglavje – prosti pretok delavcev

  • Hrvaška dokazuje, da bo do ristopa vzpostavila ustrezne upravne strukture in izvršne zmogljivosti za pravilno izvajanje pravnega reda EU o prostem pretoku delavcev, zlasti na področju uskladitve sistemov socialne varnosti.

Hrvaška in EU sta obravnavali tudi predloge za prehodne ureditve glede prostega pretoka delavcev.

Ob tem je Evropska unija poudarila, da bo še posebej pozorno spremljala vsa posebna vprašanja, navedena v skupnem stališču, zato da se zagotovi upravna usposobljenost Hrvaške in njena zmogljivost za odpravo diskriminacijskih ukrepov do delavcev migrantov EU.

19. poglavje – socialna politika in zaposlovanje

  • Hrvaška zaradi uskladitve svoje zakonodaje s pravnim redom EU na področju delovnega prava ter varnosti in zdravja pri delu spreminja zakon o delu ter zakon o varnosti in zdravju pri delu.
  • Da bi uskladila svojo zakonodajo s pravnim redom EU na področju boja proti diskriminaciji in enakih možnosti, sprejema zakon o preprečevanju diskriminacije in nov zakon o enakosti spolov.

Na obeh področjih bi Hrvaška morala dokazati zadovoljiv napredek pri vzpostavljanju ustreznih upravnih struktur in izvršnih zmogljivosti. Prav tako bi morala dokazati, da bo na teh področjih pravočasno vzpostavila upravne strukture, ki ji bodo do pristopa omogočile pravilno uveljavljanje pravnega reda EU.

Evropska unija bo ves čas pogajanj zelo pozorno spremljala napredek Hrvaške pri teh dveh poglavjih.

Od začetka pristopnih pogajanj je bilo odprtih dvajset poglavij, od teh sta začasno zaprti dve poglavji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.06.2008