Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.06.2008

EU odprla dve poglavji v pristopnih pogajanjih s Turčijo

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes vodil pristopno konferenco s Turčijo. Delegacijo Turčije je vodil zunanji minister Ali Babacan. Na pristopni konferenci je Evropska unija odprla dve novi pogajanji, in sicer 6. poglavje (podjetniško pravo) in 7. poglavje (pravo intelektualne lastnine).

Minister dr. Rupel je v uvodnem nagovoru pozdravil rešitev politične in ustavne krize leta 2007 ter izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev julija lani. »Visoka volilna udeležba in velika reprezentativnost v novem parlamentu kažeta na voljo turškega ljudstva za demokracijo, stabilnost in napredek,« je dejal dr. Rupel.

Evropska unija podrobneje spremlja razvoj dogajanj v Turčiji in predvsem zaprtost do nekaterih političnih strank ter pri tem verjame, da bo rešitev spora v skladu z načeli in smernicami Evropskega sodišča o človekovih pravicah ter Beneške komisije. Evropska unija vsekakor poziva vse dejavnike v Turčiji, naj spore zaradi različnih pogledov rešujejo z dialogom in kompromisno ob spoštovanju načel pravne države, temeljnih svoboščin vseh državljanov, ustave in demokratičnega sekularizma.

Minister dr. Rupel je poudaril, da je glede na to zelo pomembno, da Turčija še naprej namenja vso pozornost potrebnim reformam, da bo tako zagotovila spoštovanje köbenhavnskih meril in izpolnitev prednostnih nalog, ki izhajajo iz partnerstva o pristopu. Pri tem je zelo pomembno, da je Turčija pred kratkim spremenila 301. člen kazenskega zakona in da je sprejela nov zakon o fundacijah. Pomembno pa ostaja še dejansko izvajanje vseh reform, posebno na področjih, povezanih s svobodo izražanja in svobodo veroizpovedi.

Ob koncu je minister dr. Rupel poudaril, da bodo pogajanja odvisna predvsem od pripravljenosti Turčije za izpolnjevanje zahtev iz pristopnega sporazuma. Ob tem je pozdravil njeno odločitev, da čim prej oblikuje državni program za prevzem evropskega pravnega reda.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008