Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

19.06.2008

Voditelji držav članic EU odobrili vstop Slovaške v evrsko območje

Danes so voditelji držav članic EU odobrili vstop Slovaške v evrsko območje s 1. januarjem 2009. Slovaška bo tako postala šestnajsta članica evrskega območja in četrta v skupini novih držav članic, ki so v EU vstopile leta 2004.

»Slovaški čestitam za uspešno izpolnitev vseh meril,« je dejal predsednik Evropskega sveta slovenski premier Janez Janša. »Kot premierja države, ki je prva iz širitvenega vala leta 2004 uvedla evro, me posebej veseli, da širitev evrskega območja še naprej prinaša pomembne koristi sedanjim in prihodnjim članicam tega območja.«

Voditelji držav članic EU so se sestali v sestavi Sveta EU, kot to za sprejemanje novih članic v evrsko območje zahteva Pogodba o EU. Seznanili so se s konvergenčnima poročiloma Evropske centralne banke in Evropske komisije in poročilom predsedstva Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), potrdili ugodne ocene iz teh poročil ter pozdravili napredek, ki ga je dosegla Slovaška pri izpolnjevanju konvergenčnih meril za vstop v evrsko območje.

Seznanili so se tudi z ugodnim mnenjem, ki ga je 17. junija sprejel Evropski parlament, in pozvali ECOFIN, naj na svojem naslednjem sestanku 8. julija letos dokončno oblikuje in sprejme potrebna pravna besedila, ki bodo Slovaški omogočila sprejem evra 1. januarja 2009.

Slovaška, ki je v sistemu ERM II od leta 2005, je dobila ugodno mnenje o vstopu v evrsko območje že na zasedanju ECOFIN-a 3. junija v Luksemburgu. Ministri so se takrat strinjali z ugotovitvami Evropske komisije, da je Slovaška zagotovila  pravno skladnost in visoko stopnjo trajnostne konvergence ter da tako izpolnjuje pogoje za sprejem evra.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008