Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.06.2008

Evropski svet potrdil evropsko prihodnost Zahodnega Balkana

Evropski svet je danes na zasedanju v Bruslju potrdil polno podporo evropski prihodnosti Zahodnega Balkana, državam te regije pa so voditelji dali tudi nekatera priporočila v zvezi z njihovim približevanjem Evropski uniji. »Slovensko predsedovanje si je ves čas prizadevalo za močno evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, ki je nujna za mir in stabilnost tega območja. Zato me veseli, da smo danes potrdili pomembne dosežke pri konkretizaciji evropske perspektive,« je poudaril predsednik Evropskega sveta slovenski premier Janez Janša.

Evropski svet je potrdil, da je stabilizacijsko-pridružitveni proces okvir za približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. »V regiji je bilo v zadnjih šestih mesecih narejen velik korak naprej, na kar smo kot predsedstvo še posebej ponosni. Zdaj evropska perspektiva ni več vprašanje, saj smo dokončali mrežo sklenjenih pridružitvenih sporazumov s podpisom takega sporazuma še z BiH in Srbijo,« je poudaril predsednik.

»Danes smo potrdili tudi ukrepe za lajšanje stikov med ljudmi, na primer začetek dialoga o liberalizaciji vizumskega sistema s Srbijo, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo, Črno goro, Albanijo ter Bosno in Hercegovino,« je povedal premier Janša.

Omenil je še, da so bile v zadnjih mesecih dane pomembne pobude na različnih področjih, ki bodo v teh državah pomagale izboljšati prometno in energetsko infrastrukturo, okrepile znanstveno sodelovanje, študentom pa približale možnost izobraževanja v EU. »Potrjen je bil tudi dogovor o združitvi instrumentov financiranja v enotni okvir, ki bo omogočil preglednejšo in učinkovitejšo finančno pomoč regiji,« je dejal predsednik Evropskega sveta.

Voditelji EU so danes tudi presodili, da bi lahko Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija naredila nove korake k približevanju EU do konca tega leta, če bo izpolnila pogoje, ki jih je postavil Evropski svet leta 2005, köbenhavnska politična merila in ključne prednostne naloge, zapisane v pridružitvenem partnerstvu iz februarja 2008. Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija ima status kandidatke že od leta 2005, zato je naslednji korak začetek pristopnih pogajanj z EU.

Evropski svet je pozdravil napredek, ki so ga v zadnjem času na različnih področjih dosegle države Zahodnega Balkana, in poudaril nekatere vidike reform, ki bodo še potrebne v prihodnosti.

Glede Kosova je Evropski svet znova poudaril, da bo EU imela vodilno vlogo pri zagotavljanju njegove stabilnosti, med drugim z misijo EULEX in delom posebnega predstavnika EU za Kosovo.

»Še posebej smo pozdravili poročilo generalnega sekretarja Ban Ki Muna glede ponovne razporeditve mednarodne civilne prisotnosti na Kosovu. Zdaj bo EULEX lahko odigral pomembno vlogo za zagotavljanje stabilnosti Kosova. Pripravlja pa se tudi donatorska konferenca za pomoč gospodarskemu razvoju Kosova,« je še dejal premier Janša.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008