Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.06.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja uveljavitev novega memoranduma o sodelovanju glede čezmejne finančne stabilnosti z 2. junijem 2008

Minister za finance in predsednik Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) dr. Andrej Bajuk pozdravlja uveljavitev novega memoranduma o sodelovanju med finančnimi nadzornimi organi, centralnimi bankami in finančnimi ministrstvi držav članic EU glede čezmejne finančne stabilnosti. Memorandum je začel veljati 2. junija 2008, ko ga je podpisalo vseh 113 podpisnikov. Minister Bajuk je ob tem poudaril: »Dogovor o memorandumu o sodelovanju glede čezmejne finančne stabilnosti, ki smo ga dosegli na neformalnem zasedanju ECOFIN 4. in 5. aprila 2008 na Brdu pri Kranju, je konkreten dosežek slovenskega predsedstva pri kriznem upravljanju v EU.«

113 institucij, ki je podpisalo memorandum o sodelovanju glede čezmejne finančne stabilnosti, se je s tem zavezalo k čezmejnemu sodelovanju v normalnih časih, da bi tako zagotovilo pripravljenost na upravljanje morebitnih čezmejnih finančnih kriznih razmer, pa tudi ob finančni krizi. Glavni cilj memoranduma o sodelovanju je poglobitev sodelovanja med institucijami, vključenimi v upravljanje in reševanje finančnih kriz.

Memorandum o sodelovanju določa postopke in praktične smernice delovanja vseh vključenih strani v kriznih razmerah in pripravah nanje. Ti temeljijo na obstoječih pravnih okvirih in gradijo na obstoječi mreži organov. Določila memorandumoma o sodelovanju izvajajo njegovi podpisniki, v letu 2009 pa bo zaradi preizkusa njegove učinkovitosti izvedena vaja iz kriznega upravljanja.

Memorandum so podpisale tudi vse pristojne slovenske institucije, in sicer: Ministrstvo za finance, Banka Slovenije, Agencija za zavarovalni nadzor in Agencija za trg vrednostnih papirjev. Tako bodo v zagotavljanje finančne stabilnosti v EU vključene tudi slovenske institucije, kar je še posebej pomembno za čezmejne finančne institucije, ki delujejo tudi v Sloveniji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008