Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.06.2008

EU preklicala omejitve za Kubo

Evropska unija bo preklicala omejitve, ki jih je leta 2003 uvedla za Kubo, da omogoči politični dialog s to državo. Tako so se dogovorili zunanji ministri EU na večerji, ki jo je ob robu zasedanja Evropskega sveta v četrtek zvečer v Bruslju priredil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Sklep bo Svet formalno potrdil na svojem prvem zasedanju predvidoma prihodnji teden. Vprašanje je bilo na dnevnem redu že na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose v ponedeljek v Luxembourgu, vendar so ga ministri predvsem zaradi dolge razprave o učinkih izida referenduma o Lizbonski pogodbi na Irskem preložili.

V osnutku sklepov, o katerih so se dogovorili ministri, je ugotovljeno, da se je Svet seznanil s spremembami, ki jih je do zdaj uvedla kubanska vlada, in podpira spremembe v smeri liberalizacije. Vsekakor pa je Svet pozval kubansko vlado, naj dejansko izboljša stanje človekovih pravic, med drugim tudi z brezpogojno izpustitvijo vseh političnih zapornikov, vključno s tistimi, ki so bili zaprti in obsojeni leta 2003. Kubansko vlado je tudi pozval, naj človekoljubnim organizacijam dovoli dostop do kubanskih zaporov, ter poudaril, da gre za ključno prednostno vprašanje pri določanju politike EU do Kube. Kubo je tudi pozval, naj dejansko izvaja mednarodne listine o človekovih pravicah, h katerim je pristopila.

Evropska unija potrjuje stališče iz leta 1996, da bo vzpostavila dialog s kubanskimi oblastmi ter z organizacijami civilne družbe in demokratične opozicije, da bi tako spodbujala uresničevanje človekovih pravic in prehod k pluralni demokraciji. EU bo vsa družbena področja podpirala pri prehodu k miroljubnim spremembam. Svet EU je kubanske oblasti tudi pozval, naj zagotovijo svobodo obveščanja in izražanja, pa tudi dostop do svetovnega spleta.

Ministri Evropske unije so še zapisali, da Evropska unija poudarja pravico kubanskih državljanov, da neodvisno odločajo o svoji prihodnosti, in je pripravljena pozitivno prispevati k razvoju vseh področij kubanske družbe.

Od junija 2007 do danes so že potekale predhodne razprave o možnosti vzpostavitve političnega dialoga. Ta bo moral vključevati vsa področja sodelovanja, vključno s politiko, človekovimi pravicami, gospodarstvom, znanostjo in kulturo, ter bo moral potekati na vzajemni, brezpogojni in nediskriminacijski podlagi in biti usmerjen v rezultate. V tem dialogu bo EU seznanila kubansko vlado s svojimi pogledi na demokracijo, splošne človekove pravice in temeljne svoboščine. Med obiski na visoki ravno bodo vsekakor vedno govorili o vprašanju človekovih pravic. Kadar bo primerno, bo pri teh obiskih prišlo tudi do srečanja z demokratično opozicijo.

Na tej podlagi so ministri sklenili, da prekličejo ukrepe proti Kubi. Odnose z njo bodo vsekakor preverjali vsako leto, že junija 2009 pa bodo preverili tudi učinkovitost političnega dialoga. Če bodo soglašali, da je dialog res vzpostavljen, ga bodo nadaljevali.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008