Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.06.2008

Neformalno srečanje ministrov za obrambo Jugovzhodne Evrope

V petek, 20., in v soboto, 21. junija je v Hotelu Sotelia v Podčetrtku potekalo prvo neformalno srečanje ministrov za obrambo Jugovzhodne Evrope (JVE). Na zasedanju so poleg ministrov za obrambo držav JVE in njihovih namestnikov sodelovali še visoki predstavniki Italije, Madžarske ter EU in Nata. Minister za obrambo RS Karl Erjavec je vodil zasedanje, na katerem je potekala razprava o trenutnem stanju in nadaljnjih možnostih za sodelovanje na obrambnem področju v regiji. Vsi udeleženci so se strinjali s pomembnostjo nadaljevanja praktičnih oblik regionalnega povezovanja. Na zasedanju so udeleženci potrdili zaključke 8. konference Clearinghouse, ki je od 18. do 20. junija potekala na Brdu.

Izpostavili so pomembnost medsebojnega povezovanja med državami JVE in predvsem to, da te države prevzemajo vedno večjo vlogo pri projektih in postanejo aktivni lastniki procesov. Poudarjen je bil pomen jasne evro-atlantske perspektive za države Zahodnega Balkana. Zasedanje je omogočilo izmenjavo aktualnih informacij in pogledov na obrambne reforme in reforme varnostnega sektorja tudi z vidika procesov približevanja in vključevanja v evro-atlantske integracije, kjer bo k celostni osvetlitvi vprašanj prispeval tudi pogled s strani Nata in EU. Prav vsi udeleženci so poudarili potrebo po okrepitvi mehanizmov, ki bi zadovoljevali kar največ regionalnih partnerskih držav kakor tudi racionalizirali medsebojno sodelovanje.

Poseben pomen srečanja obrambnih ministrov JVE je tudi v nadaljnji krepitvi medsebojnega zaupanja, kar prav gotovo prispeva k stabilizaciji in varnosti v regiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008