Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.06.2008

Kmetijski minister Iztok Jarc o dosežkih predsedujočega tria

Slovenski kmetijski minister in predsednik Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo Iztok Jarc je danes pred zadnjim zasedanjem slovenskega predsedovanja poudaril pomen dela in sodelovanja predsedujočega tria. Nemčija, Portugalska in Slovenija so si delo zastavile z 18-mesečnim programom predsedovanja, ki so ga po besedah ministra Jarca dobro pripravili in ga na vseh področjih večinoma tudi izpolnili. Med dosežki tria so najpomembnejši poenostavitve in odprava administrativnih ovir, prenova na področju, povezanem z vinom, napredek pri svežnju o fitofarmacevtskih sredstvih ter pregled prenove skupne kmetijske politike.

»Po moji oceni je 18-mesečni program pravi okvir za lažje doseganje ciljev, še posebej zaradi zapletenih in zahtevnih tem, ko je polletno obdobje prekratko za temeljito obravnavo vsebin,« je poudaril minister Jarc.

Pri poenostavitvi in odpravi administrativnih ovir v skupni kmetijski politiki je posebej omenil uredbo, ki združuje 21 tržnih ureditev v eno samo uredbo, ter spremembo uredbe glede poenostavitve navzkrižne skladnosti.

Pomemben dosežek med predsedovanjem vseh treh držav je bil prenova na področju, povezanem z vinom. Politični dogovor je bil dosežen med portugalskim predsedstvom, slovensko pa je oblikovalo in sprejelo končno besedilo uredbe.

Vsa tri predsedstva so veliko časa posvetila tudi pesticidom. S predvidenim političnim dogovorom o uredbi o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet na tokratnem zasedanju se bo omogočilo, da bo uredba lahko šla v drugo branje v Evropski parlament.

Poleg obravnave pregleda reforme skupne kmetijske politike, s katero so ministri marca predlagali Komisiji kratkoročne spremembe, je Svet EU razpravo usmeril tudi na vprašanja, ki se nanašajo na dolgoročni razvoj skupne kmetijske politike, po letu 2013.

»Ti uspehi so posledica res dobrega plodnega sodelovanja med vsemi tremi državami. Za Slovenijo je bilo predsedovanje izjemen izziv, predvsem pa odgovornost, z organizacijskega in političnega vidika,« je dejal minister Jarc in čestital kmetijskima ministroma iz Nemčije in Portugalske za dobro opravljeno delo ter se jima zahvalil za pomoč slovenskemu predsedstvu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.06.2008