Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.06.2008

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti o predsedovanju poročal Evropskemu parlamentu: »Zastavljene cilje smo v celoti dosegli, na mnogih področjih pa tudi presegli.«

Danes je imel minister za kulturo dr. Vasko Simoniti v Bruslju sklepni nastop v Odboru Evropskega parlamenta za izobraževanje, usposabljanje, mladino in kulturo, pred tem – ob 12.30 – pa je na Schumanovem trgu pred palačo Justus Lipsius podaril monolit z napisom "Žive naj vsi narodi" v 23 jezikih, ki bo kot simbol slovenskega predsedstva trajno ostal v Bruslju.

Monolit pred palačo Justus Lipsius bo trajen spomin na slovensko predsedovanje EU. Zasnovan je kot malo več kot štiri metre visok in slab meter širok slop v temnem, za Slovenijo značilnem kamnu. Osrednji likovni element na monolitu je napis "Žive naj vsi narodi" v vseh jezikih EU. Najprej je v slovenskem jeziku, nato pa v 22-ih jezikih. Avtor projekta prof. Boris Podrecca s sodelavci je vrstni red jezikov prilagodil žili v kamnu glede na dolžino verzov. Poleg teh napisov je na monolitu tudi napis "F. Prešeren (1800–1849) Slovenija 2008". Kamen je podarilo podjetje Marmor Hotavlje.

Minister za kulturo in predsedujoči Svetu EU je poslancem Odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (odbor CULT) predstavil tudi delo v kulturi in avdiovizualni politiki med slovenskim predsedovanjem. Med dosežki je posebej poudaril sprejetje delovnega načrta za kulturo za naslednje triletno obdobje ter sklepov Sveta o medkulturnih kompetencah. Z njimi namerava slovensko predsedstvo spodbuditi medkulturni dialog, ki je ena od prednostnih nalog našega predsedovanja. Minister je spregovoril tudi o avdiovizualni politiki, še posebej o pomembnosti široke razprave o ustvarjalnih vsebinah na spletu, ki jo je spodbudilo slovensko predsedstvo, sprejetju sklepov o medijski pismenosti, govoril pa je tudi o sprejetju splošnega pristopa Sveta k novemu programu Varni internet. Predstavil je tudi dosežke konferenc, ki jih je organiziralo Ministrstvo za kulturo med slovenskim predsedovanjem, ter dosežke prizadevanj za vključitev kulture v mednarodno sodelovanje EU z državami partnericami.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008