Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.06.2008

V Mariboru o prostorskih informacijah

Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Mitja Bricelj je danes v Mariboru odprl konferenco INSPIRE, ki bo od 23. do 25. junija v hotelu Habakuk. Na konferenci bodo udeleženci razpravljali o obveznostih in dejavnostih, ki jih državam članicam nalaga lani sprejeta direktiva, ki opredeljuje vzpostavitev infrastrukture za prostorske informacije v Evropski skupnosti za izvajanje okoljskih politik, imenovana tudi direktiva INSPIRE.

V svojem pozdravnem govoru je državni sekretar dr. Mitja Bricelj namenil pozornost pomenu dostopnosti kakovostnih prostorskih podatkov za učinkovito upravljanje prostora in varovanje okolja. Poudaril je, da samo dobre podatkovne zbirke zagotavljajo potrebno sinergijo za trajnostno upravljanje naravnih in grajenih virov. Prav tako je omenil čezmejno sodelovanje med državami pri upravljanju naravnih virov, saj je izjemno pomembno sodelovanje različnih področij in organizacij, za kar pa je treba imeti na voljo standardizirane in medsebojno primerljive zbirke prostorskih podatkov.

Več kot 300 udeležencev iz 20 držav bo v treh dneh zasedanja pregledalo trenutno stanje pri prenosu direktive v pravni red držav članic ter obravnavalo razvoj infrastruktur za prostorske podatke v posameznih državah. Udeleženci si bodo izmenjali izkušnje o pripravah na izpolnjevanje obveznosti iz direktive ter se seznanili z ugotovitvami skupin strokovnjakov, ki oblikujejo izvedbena pravila za metapodatkovne opise prostorskih podatkov, iskanje podatkov in dostop do prostorskih podatkov v digitalni obliki in drugo.

Konferenco INSPIRE – izvajanje in koraki za naprej je organizirala Evropska komisija ob sodelovanju Geodetske uprave RS in Zveze geodetov Slovenije. Pri organizaciji sodelujeta tudi Zavod CEKTRA ter Mestna občina Maribor.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.06.2008