Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.06.2008

Trajen spomin na slovensko predsedovanje EU pred palačo Justus Lipsius

Foto: Iztok Grmek

Slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti je danes generalnemu direktorju in vodji protokola generalnega sekretariata Sveta Marcu Lepoivru predal marmorni monolit, ki bo trajen spomin na prvo slovensko predsedovanje Svetu EU. Na monolitu, ki bo stal pred stavbo Evropskega sveta, je verz Prešernove Zdravljice "Žive naj vsi narodi" v vseh 23 uradnih jezikih Evropske unije.

Štiri metre visok in meter širok spomenik, narejen iz skoraj dve toni težkega kosa marmorja iz Hotavelj, stoji pred stavbo Evropskega sveta. Prešernov verz, ki je osrednji likovni element monolita, je najprej zapisan v slovenskem jeziku, nato pa v drugih 22-ih uradnih jezikih EU. Vrstni red je avtor monolita, arhitekt Boris Podrecca, prilagodil žili v kamnu glede na dolžino verzov, da bi dosegel kompozicijski učinek. Poleg njih je na monolitu tudi napis "F. Prešeren (1800–1849) Slovenija 2008".

Kot je danes poudaril minister Vasko Simoniti, je spomenik z  verzom iz pesmi, v kateri Prešeren poziva k enotnosti med vsemi narodi, primeren spomin na prvo predsedovanje ene od novih držav članic. "V tem sta tudi zajeta smisel in poslanstvo monolita, ki bo za vedno ostal na križišču, ki se imenuje po Robertu Schumanu, enemu od očetov te povezave, in bo v osrčju Evrope predstavljal kos slovenske zemlje," je ob predaji dejal minister Simoniti.

Ob tem je spomnil, da ta Prešernov verz pooseblja bistvo evropskega leta medkulturnega dialoga, ki se je uradno začelo istočasno kot slovensko predsedovanje in je bilo tudi eno prednostnih področij slovenskega predsedstva.

Spomenik bo stal pred stavbo Justus Lipsius v Bruslju, med ulicama Froissart in Loi.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.06.2008