Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.06.2008

Ribiški ministri EU dosegli dogovor o boju proti nezakonitemu, nereguliranemu in neprijavljenemu ribolovu

Ministri EU, pristojni za ribištvo, so pod vodstvom slovenskega ministra Iztoka Jarca sprejeli uredbo o vzpostavitvi sistema za boj proti nezakonitemu, nereguliranemu in neprijavljenemu ribolovu. Gre za prednostno obravnavo slovenskega predsedstva in Komisije na področju ribištva. »S sprejeto uredbo smo postali vzor za druge države na svetu in mednarodne ter regionalne organizacije s področja ribištva,« je po sprejemu povedal slovenski minister Jarc.

»Države članice EU so danes dokazale svojo zavezanost, da izkoreninijo, preprečijo in sankcionirajo trgovino z ribiškimi proizvodi, ki izvirajo iz takega ribolova,« je dejal minister Jarc in dodal, da je »EU s tem dejanjem naredila velik in konkreten korak naprej k učinkovitemu boju proti ribolovu, ki ogroža več kakor četrtino svetovnega staleža rib in zmanjšuje konkurenčnost evropskega ribiškega sektorja.«

Glede sledljivosti ribiških proizvodov uredba uvaja sistem potrdil o njihovem izvoru, zato da se prepreči vstop nelegalno ulovljenih in uvoženih rib na trg EU. »S tem zapiramo vrata nelojalni konkurenci legalnemu ribolovu in omogočamo evropskim ribičem dolgoročno stabilnejši dohodek,« je poudaril slovenski minister. Poleg tega bo EU tako učinkoviteje prispevala k ohranjanju in trajnostnemu upravljanju ribjega staleža.

Plovila EU, ki bodo vpletena v nezakonit, nereguliran in neprijavljen ribolov, bodo uvrščena na poseben seznam plovil in bodo tudi ustrezno sankcionirana. Po novem bodo sankcije, ki bodo za najhujše kršitve bistveno strožje na celotni ravni EU, doletele tudi tretje države, ki bodo ta plovila in take proizvode ščitile.

Določila uredbe veljajo za vsa plovila EU povsod po svetu, v vodah Skupnosti pa veljajo tudi za plovila iz tretjih držav. Uredba bo z vsemi določili začela veljati leta 2010.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008