Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.06.2008

Energetski dialog v znamenju visokih cen nafte

Minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak je v Bruslju sopredsedoval petemu srečanju EU-OPEC Energetski dialog v Bruslju. Osrednja tema ministrskega srečanja so bile visoke cene nafte. Ministri držav članic EU in držav OPEC so izmenjali stališča in informacije.

Energetske politike in podnebne spremembe so najpomembnejša prednostna naloga politik Evropske unije, kar se je pokazalo predvsem v zadnjih letih. »Zavedamo se, da morata biti ti področji na vrhu seznama obravnavanih tem,« je v svojem uvodnem nagovoru povedal minister Vizjak. Poudaril je, da je cilj nizkoogljične prihodnosti jasen in zavezujoč. Države EU in OPEC imajo skupni interes spodbujati energetsko učinkovitost in alternativne vire energije, povečati preglednost trgov z nafto, spodbujati konkurenčnost na energetskih trgih in okrepiti dialog z državami, ki proizvajajo nafto.

Pomembna tema srečanja so bile visoke cene nafte, v imenu Sveta Evropske unije je zaskrbljenost izrazil tudi minister Vizjak. Pojasnil je, da obstaja povezava med trenutno visokimi cenami nafte in prizadevanjem Skupnosti, da doseže svoje velikopotezne cilje v zvezi z obnovljivimi viri energije in energetsko učinkovitostjo. Vizjak: »Ta povezava še toliko bolj vzbuja skrb, ker njene posledice čutijo naša podjetja in naši državljani. Smiselno bi bilo povečati proizvodnjo in s tem prispevati k znižanju cen na sprejemljivejšo raven.«

Ministri so razpravljali še o ustanovitvi energetskega tehnološkega centra OPEC-EU, s čimer so se strinjali predsedstvo in države članice.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008