Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.06.2008

Minister Rupel na berlinski konferenci o palestinski civilni varnosti in pravni državi

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes na konferenci o palestinski civilni varnosti in pravni državi v Berlinu potrdil zavzetost Evropske unije za dejavno sodelovanje pri krepitvi palestinskih civilnih varnostnih sil in vladavine prava. Na konferenci sodelujejo visoki predstavniki številnih držav in mednarodnih organizacij, med temi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ruski zunanji minister Sergej Lavrov in posebni odposlanec Kvarteta za Bližnji vzhod Tony Blair. Konferenco je odprla nemška zvezna kanclerka Angela Merkel.

Namen konference je razprava o podpori palestinskim oblastem pri vzpostavitvi institucij. Minister Rupel, ki skupaj z visokim predstavnikom za varnostno in obrambno politiko Javierjem Solano ter evropsko komisarko za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benito Ferrero Waldner na konferenci zastopa Evropsko unijo, je uvodoma opozoril na nekatere spodbudne novosti, kakor je na primer dogovor o premirju v Gazi, ki kaže, da so pogajanja ob pomoči mednarodnih dejavnikov edini način za dosego trajnega miru in varnosti v regiji. »Ena od prednostnih nalog mednarodne skupnosti je vlaganje v reformo palestinskega varnostnega sektorja, ki je bistven sestavni del vseh prizadevanj za napredek v bližnjevzhodnem mirovnem procesu,« je poudaril slovenski zunanji minister.

Glede same konference, za katere organizacijo se je izrecno zahvalil Nemčiji, je minister Rupel opozoril na akcijsko strategijo Evropske unije, ki si je kot prednostno nalogo zastavila organizacijo modernih in učinkovitih palestinskih policijskih sil, ki bodo skupaj s kazenskim sodnim sistemom bistveni sestavni del bodoče palestinske države. Evropska unija je to delo učinkovito začela v Nablusu in Jeninu, za uspešnost teh pobud pa je bistvenega pomena sodelovanje med palestinsko oblastjo in Izraelom.

V okviru teh prizadevanj Unija krepi misijo EUPOL COPPS, ki je v oporo palestinski civilni policiji. Delo te misije se bo še krepilo in širilo na sodni sistem. »Gre za velik korak,« je ocenil slovenski zunanji minister, »seveda pa bo pri tem nujno potrebno tesno sodelovanje krajevnih oblasti. EU tega ne dela sama, ampak v tesnem sodelovanju z drugimi mednarodnimi dejavniki, da zagotovi komplementarnost pobud.«

Ob koncu je minister Rupel poudaril, da »moramo biti realisti, vendar imamo danes veliko razlogov za upanje,« ter izrazil željo, da bi tudi berlinska konferenca pripomogla h gradnji stabilne, varne in demokratične palestinske države.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008