Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.06.2008

Ministrica Marjeta Cotman: "Slovensko predsedstvo se je zavzemalo za Evropo, v kateri bo vsak posameznik lahko živel človeka vredno življenje."

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je pred Odborom za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu predstavila sklepe slovenskega predsedovanja pri zaposlovanju in socialnih zadevah. Poudarila je, »da se je slovensko predsedstvo zavzemalo za Evropo, v kateri bo vsak posameznik lahko živel človeka vredno življenje«.

Ministrica Marjeta Cotman je v sklepnem nastopu pred Odborom za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu poslancem najprej dejala, »če želimo delovati za prihodnost, moramo vlagati v ljudi, v njihove potenciale ter v sisteme in strukture, po katerih bo ostala Evropa najboljši prostor za življenje in delo. Mislim, da je slovensko predsedstvo delovalo v začrtani smeri.«

Velik napredek je bil dosežen v zakonodaji, saj je slovenskemu predsedstvu v preteklih tednih uspelo doseči preboj v Svetu in dogovor o dveh direktivah, ki sta ključnega pomena za evropske delavce, saj urejata delovni čas in pravice delavcev, ki delajo prek agencij. Z direktivo o delovnih pogojih začasnih delavcev se delavcem, zaposlenim prek agencij, zagotavljajo enake pravice kot drugim zaposlenim od prvega dneva njihove zaposlitve, izjeme pa so mogoče samo po dogovoru socialnih partnerjev na državni ravni. Direktiva o delovnem času omejuje izjeme v organizaciji delovnega časa, krepi zaščito delavcev in omogoča prilagajanje delovnega časa potrebam delovnega postopka v soglasju s socialnimi partnerji, obenem pa prispeva k lažjemu usklajevanju družinskega, poklicnega in zasebnega življenja.

Med dosežki na zakonodajnem področju je ministrica omenila še Predlog odločbe o evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti (2010), ki ga na junijskem zasedanju podprl tudi Evropski parlament, ter uredbam o usklajevanju sistemov socialne varnosti, da bi se čim prej uveljavili poenostavljeni in posodobljeni postopki za učinkovito uporabo različnih sistemov socialne varnosti za delavce migrante.

V nadaljevanju je spregovorila o treh pomembnih temah, o katerih se je razpravljalo na različnih dogodkih in ob dejavnostih med predsedovanjem: o prožni varnosti in zaposlovanju mladih, spoprijemanju z demografskimi izzivi in zagotavljanju enakih možnosti za vse.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008