Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.06.2008

Minister dr. Rupel na zasedanju Kvarteta: bližnjevzhodna pogajanja naj preidejo v odločilno fazo

Slovenski zunanji minister in predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel se je sinoči v Berlinu udeležil srečanja Kvarteta o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, kjer skupaj z visokim predstavnikom za varnostno in obrambno politiko Javierjem Solano ter evropsko komisarko za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benito Ferrero Waldner zastopa Evropsko unijo. Ameriško delegacijo je vodila državna sekretarka Condoleezza Rice in delegacijo Ruske federacije zunanji minister Sergej Lavrov. Generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon je sodeloval na konferenci po satelitski zvezi iz New Yorka.

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je na zasedanju najprej opozoril na nujnost spodbujati Izrael in palestinsko oblast, naj v pogajanjih preideta v odločilno fazo. Premirje v Gazi je korak v pravo smer in eden ključnih pogojev za uresničitev ciljev, ki so bili zastavljeni lansko leto na konferenci v Annapolisu.

»Stanje je vsekakor še vedno zaskrbljujoče,« je dejal minister dr. Rupel. Ocenil je, da je treba prepričati Izrael, naj preneha graditi nove naselbine, da so potrebni ukrepi za izboljšanje možnosti dostopa ter gibanja na palestinskih ozemljih in da si morajo na palestinskih ozemljih vsi skupaj prizadevati za povečanje varnosti. »Evropska unija bo prispevala k palestinskemu gospodarstvu, institucijam in varnosti,« je zagotovil slovenski zunanji minister in poudaril, da si je treba prizadevati tudi za večje medsebojno zaupanje. Pogajalski proces se mora po oceni slovenskega zunanjega ministra nadaljevati ne glede na morebitne politične spremembe v Izraelu ali na medpalestinske spravne pogovore. Zdaj, ob premirju v Gazi, je treba razmišljati, kako obravnavati novo stanje. Po mnenju ministra dr. Rupla bo prav premirje v Gazi omogočilo Izraelu, da omili svoje omejitve in znova odpre prehode za humanitarne in trgovske dejavnosti.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008