Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.06.2008

Evropski poslanci čestitali slovenskemu predsedstvu za izpolnjevanje danih obljub na področju znanosti

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je danes v Bruslju poslancem Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) predstavila dosežke slovenskega predsedstva na področju znanosti, tehnologije in informacijske družbe. V uvodnem nagovoru je dejala: »Mnogi so nas svarili, češ da je naš program preveč ambiciozen, a vendar lahko danes mirno in s ponosom rečem, da nam je uspelo.«

Predsedujoča Svetu EU za konkurenčnost je med dosežki posebej izpostavila preporod evropskega raziskovalnega prostora (ERP) z zagonom ljubljanskega procesa, ki bo odmeval še v delu prihodnjih predsedstev, sprejetje vseh zastavljenih zakonodajnih aktov, ki bodo izboljšali kakovost življenja evropskih državljanov in konkurenčnost Unije ter položaj malih in srednje velikih podjetij v njej, ter odločitev o sedežu Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo. Glede slednjega je povedala: »Menim, da smo ministri s to odločitvijo dokazali, da znamo kratkoročne interese pustiti ob strani v zameno za dolgoročne koristi Evrope. S tem se je geslo slovenskega predsedstva si.nergija za Evropo udejanjilo tudi v praksi.«

Slovensko predsedstvo je s tem uspešno končalo prav vse zastavljene projekte, tudi tiste, ki so se začeli še med nemškim in portugalskim predsedovanjem, ter tako uspešno sklenilo delo celotnega tria. Po drugi strani pa ljubljanski proces simbolizira most v prihodnost ter v delovanje naslednjih predsedstev in stalnost razvoja ERP.

Ministrica je tudi povedala, da je zadovoljna z dosežki glede zastavljenih prednostnih nalog o vlogi žensk v znanosti, raziskovalni infrastrukturi in na Zahodnem Balkanu, poudarila pa je tudi pomen prvega zasedanja Stalnega partnerskega Sveta EU-Rusija na področju raziskav, ki ima velik strateški pomen, saj utira pot vključitvi Rusije v 7. okvirni program za raziskave ter poglobljenemu sodelovanju Unije z Rusijo sploh. Na področju informacijske družbe je izpostavila sprejetje sklepov, ki bodo omogočili hitrejšo digitalizacijo v Evropi in podaljšanje mandata ENISI.

V živahni razpravi so poslanci izrekli predsedstvu številne pohvale za delovanje v dobro vseh državljanov Evrope in za odlično sodelovanje. Med drugim jih je zanimal prispevek slovenskega predsedstva k reševanju okoljsko-energetskih vprašanj, pri čemer je ministrica Kucler Dolinarjeva izpostavila usmerjenost raziskav v iskanje dolgoročnih rešitev, kakor na primer fuzijski eksperimentalni reaktor ITER, in sprejetje Uredbe o skupni tehnološki pobudi na področju gorivnih celic in tehnologije vodika, ki že v bližnji prihodnosti lahko prinese obetavne rezultate za nastanek učinkovitejših ter ekološko naprednejših pogonov in alternativnih goriv. Poslanci so tudi menili, da je predsedstvo ustvarilo odlično podlago za delo prihodnjih predsedujočih držav in vzpostavilo hvalevreden način sodelovanja z vsemi institucijami ter pravšnjo mero dinamičnosti dela.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008