Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.06.2008

Minister Mate: »Upravičili smo izkazano zaupanje med slovenskim predsedovanjem na področju notranjih zadev.«

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za notranje zadeve in slovenski notranji minister, je danes v Evropskem parlamentu na odboru LIBE v Bruslju predstavil dosežke slovenskega predsedstva Svetu EU na področju notranjih zadev.

Minister Mate je dejal: »Prepričan sem, da smo med slovenskim predsedovanjem na področju notranjih zadev upravičili izkazano zaupanje, saj smo storili vse, kar je bilo v naši moči, in pokazali naše sposobnosti. Najpomembnejši dosežki so sprejetje direktive o vračanju, potrjena časovnica za SIS II in nadaljnja širitev schengenskega območja, okrepitev policijskega sodelovanja s povečanim in boljšim pretokom pomembnih informacij, preoblikovanje Europola v agencijo EU ter uvedba regionalnih ocen ogroženosti zaradi organiziranega kriminala. Na področju zunanjih odnosov smo dosegli dogovor z ZDA o nadaljevanju pogovorov o vprašanjih, povezanih z brezvizumskim programom za vstop v ZDA. Prav tako smo se sporazumeli o novem načinu policijskega sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom.«

S slovenskim predsedovanjem se končuje tudi predsedovanje tria, ki sta ga sestavljali še Nemčija in Portugalska, zato sta se na povabilo ministra Mateta zasedanja udeležila še José Magalhães, državni sekretar na portugalskem notranjem ministrstvu, in Peter Altmaier, nemški državni sekretar na zveznem notranjem ministrstvu. Na zasedanju in novinarski konferenci so predstavili dosežke tria.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008