Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.06.2008

Izjava predsedstva: Dialog med EU in Turkmenistanom o človekovih pravicah

Prvi krog pogovorov o človekovih pravicah med EU in Turkmenistanom

Med Evropsko unijo in Turkmenistanom je 24. junija v Aškabadu potekal prvi krog dialoga o človekovih pravicah. Na srečanju so v konstruktivnem ozračju govorili o položaju na področju človekovih pravic v Turkmenistanu in o sodelovanju z mehanizmi ZN.

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost glede številnih vidikov človekovih pravic v Turkmenistanu, še posebno svobode mišljenja in zbiranja, neodvisnosti sodstva in delovanja civilne družbe. Druga področja, na katera je EU še opozorila, so povezana s svobodo misli in veroizpovedi, razmerami v zaporih in mučenjem, pravicami manjšin in svobodo gibanja ter prisilnim razseljevanjem in pravicami otrok.  Razpravljali so tudi o sodelovanju z mehanizmi ZN in OVSE.

Trojko EU so vodili: v imenu slovenskega predsedstva Smiljana Knez, vodja Oddelka za človekove pravice Ministrstva za zunanje zadeve RS; Riina Kionka, osebna predstavnica visokega predstavnika EU Javierja Solane za človekove pravice, in Toby King iz Enote za človekove pravice in demokratizacijo pri Evropski komisiji; pri dialogu je sodeloval tudi Jacques Pellet, vodja oddelka za človekove pravice Ministrstva za zunanje zadeve Francije kot prihodnje predsedujoče.

Turkmenistansko delegacijo je vodila Širin Ahmedova, direktorica Nacionalnega inštituta za demokracijo in človekove pravice.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.07.2008