Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.06.2008

Minister dr. Rupel na drugem dnevu zasedanja G8

Vir: MZZ, Japonska

Koreja, Iran, Bližnjevzhodni mirovni proces, Sudan in Zimbabve so bila glavna vprašanja drugega dneva zasedanja srečanja zunanjih ministrov G8, ki se je danes končalo v Kjotu. Srečanja se udeležujejo zunanji ministri Japonske, ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Velike Britanije in Kanade ter namestnik zunanjega ministra Rusije, kot običajno pa kot opazovalec tudi delegacija Evropske unije, ki jo vodi predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

DR Koreja

Glede Severne Koreje zunanji ministri G8 soglašajo, da bi morali doseči takojšnjo denuklearizacijo korejskega potoka, ki bi jo bilo mogoče preverjati na mednarodni ravni. Korejske oblasti so pozvali k spoštovanju sklepov VS ZN ter naj se odpove jedrskemu orožju in obstoječim jedrskim programov ter programov balističnih raket. Pozdravili so severnokorejsko izjavo v okviru šest stranskega dogovarjanja, vendar so poudarili, da bo treba vsebino izjave še podrobno preučiti, soglašali pa so v nujnosti izvajanja  skupne izjave iz leta 2005, ki nalaga Severni Koreji popolno opustitev severnokorejskih jedrskih programov. Severno Korejo so tudi pozvali k reševanju varnostnih in humanitarnih vprašanj.

V zvezi s  stanjem v DR Koreji je minister dr. Rupel dejal, da je proces ob koncu prejšnjega stoletja na območju držav, ki so jim vladali komunistični režimi dokazal, da sta ekonomska in politična zavzetost za premostitev stanja učinkovitejša od izolacije. Izrecno je opozoril na humanitarno stanje v Severni Koreji, predvsem na pomanjkanje hrane, ter dejal, da bi morala mednarodna skupnost nameniti pozornost tudi tem vprašanjem; v zvezi s tem je omenil problem prehajanja meje med Severno Korejo in Kitajsko, kjer korejski državljani prav zaradi pomanjkanja hrane prečkajo mejo.

Iran

Zunanji ministri so potrdili resno zaskrbljenost zaradi nevarnosti proliferacije jedrske oborožitve Irana, ker Iran ne spoštuje mednarodnih obveznosti, ki izhajajo iz resolucij VS ZN. Iran so pozvali k sodelovanju z IAEA in izpolnitvi njenih zahtev brez odlašanj, predvsem s prekinitvijo bogatitve urana. Ministri so potrdili zavezanost iskanju diplomatske rešitve in pozvali Iran, naj pristopi k mednarodnim pogajanjem. Iran so tudi pozvali k odgovornejši in konstruktivnejši dejavnosti v regiji predvsem glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa ter stabilnosti Iraka in Afganistana.

Bližnjevzhodni mirovni proces

Zunanji ministri G8 so podprli izraelsko-palestinska pogajanja s ciljem, da bo dogovor dosežen. Vse strani so pozvali, naj se vzdržijo dejanj, ki bi lahko škodovala temu procesu in naj izpolnjujejo sprejete obveznosti. Ministri so soglašali, da je treba izboljšati stanje na terenu ter pozvali vse strani, naj k temu prispevajo. Pozdravili so premirje v Gazi in zagotovili zavzetost za pomoč Palestincem, tudi onim v Gazi, ter za pomoč krepitvi palestinskih institucij. Prav tako se ministri zavzemajo za dosego celovitega miru med Izraelom in drugimi državami regije ter pozdravljajo pogovore med Izraelom in Sirijo, ki potekajo s posredovanjem Turčije. Ministri so tudi potrdili pričakovanja, da bo sestanek v Moskvi prispeval k udejanjanju sporazuma iz Annapolisa. Pozdravili so tudi politične spremembe v Libanonu.

Minister dr. Rupel je v zvezi z bližnjevzhodnim mirovnim procesom dejal, da je med obiski na Bližnjem Vzhodu, ko je obiskal tudi Gazo in Zahodni breg, ugotovil, da je osrednji problem, kako organizirati palestinsko državo. Stanje na palestinskih ozemljih, ki ponekod spominja na revolucijo, ne omogoča, gradnje države, saj je cilj revolucije prevzem oblasti in ne gradnja države. Gradnjo države je treba ločiti od tećnje po oblasti, je ocenil slovenski zunanji minister. Opozoril je na svoj nedavni obisk na Zahodnem bregu, kjer je med drugim obiskal družino palestinskih beguncev, ki nima sredstev za zdravstveno oskrbo. »Zdravstvena oskrba je ena bistvenih nalog države«, je dejal dr. Rupel. Če obstaja država, lahko rešuje probleme. Res je torej, da so številna dogajanja ohrabrujoča, in dr. Rupel je tu navedel proces iz Annapolisa, dejavnost kvarteta, spremembe v Libanonu ter začetek dialoga med Izraelom in Sirijo. »Ni pa ohrabrujočih znakov v zvezi s palestinskimi ozemlji,« je dejal slovenski zunanji minister, ki je opozoril na gradnjo izraelskih naselbin na Zahodnem bregu in na številne cestne zapore. Prekinitev gradnje naselij in odprava cestnih zapor je po njegovi oceni pogoj za gradnjo palestinske države.

Sudan

Zunanji ministri G8 so izrazili zaskrbljenost zaradi slabšanja varnostnega in humanitarnega stanja v Darfurju in zaradi kršitve človekovih pravic v Sudanu. Vse strani so pozvali k prenehanju nasilja in podprli so misijo ZN UNAMID. Glede Darfurja so poznali vse k spoštovanju resolucij VS ZN. Sudansko vlado so ministri pozvali k sodelovanju z mednarodnim kazenskim sodiščem, Sudan in Čad pa so pozvali k izvajanju obstoječih mirovnih sporazumov.

Zimbabve

Ob poudarku velike zaskrbljenosti zaradi stanja v državi so zunanji ministri obsodili ravnanje oblasti v Zimbabveju, ki so s sistematičnim nasiljem, obstrukcijo in ustrahovanjem preprečile svobodno in pošteno izvedbo drugega kroga predsedniških volitev. Oblasti v Zimbabveju so pozvali k sodelovanju z opozicijo. Zunanji ministri G8 so tudi zelo zaskrbljeni zaradi humanitarnega stanja v državi; prekinitev humanitarne pomoči je namreč prizadela najšibkejše dele prebivalstva in so zato pozvali oblasti v Zimbabveju, naj humanitarnim organizacijam dovolijo, da nadaljujejo svoje delo. Ministri so še zapisali, da ne bodo priznali zakonitosti nobene vlade, ki ne bi odražala volje ljudstva Zimbabveja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008