Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.06.2008

Neformalno zasedanje generalnih direktorjev EU za ribištvo

Danes poteka neformalno zasedanje generalnih direktorjev EU za ribištvo, ki je zadnje neformalno srečanje v Sloveniji med slovenskim predsedovanjem EU. Razpravljajo o visokih cenah goriva, ki močno vplivajo zlasti na ribiški sektor. Prizadet je predvsem tisti del ribolovne flote, pri katerem strošek za gorivo predstavlja polovico ali celo večino vseh proizvodnih stroškov.

O vplivu visokih cen goriva na ribištvo so ministri EU na pobudo slovenskega predsedstva razpravljali v torek na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luxembourgu. Evropska komisija je opozorila predvsem na strukturno neravnovesje med obsegom ribiškega ladjevja in trajnostno ravnjo ribolovnih možnosti ter predstavila možne ukrepe za njegovo prestrukturiranje  v vseh državah članicah. Prav tako zagovarja stališče, naj države članice, Komisija in ribiški sektor skupaj oblikujejo manjše ribiške flote. Te naj bodo učinkovitejše glede na porabo goriva in tako bolj prilagojene razpoložljivim ribolovnim možnostim.

O predlagani pomoči nekaterih držav za cene goriva kot odzivu na visoke cene je Komisija pojasnila, da je to ne le nezakonito, temveč se s tem tudi ne rešuje osnovni problem. Cene goriva bodo verjetno še naraščale, zato večina držav članic meni, da bi kratkoročna in neusmerjena pomoč le podaljšala težave ribiškega sektorja ter ne predstavlja ustrezne rešitve.

Komisija je tako predlagala sveženj ukrepov (kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih), ki so usmerjeni predvsem v prestrukturiranje ribiških flot držav članic. Na drugi strani pa si te želijo predvsem poenostavitev pravil in več prožnosti pri izvajanju osnovne uredbe o Evropskem skladu za ribištvo in črpanju evropskih sredstev.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.06.2008