Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.06.2008

Seminar Diplomatska in konzularna zaščita državljanov EU v tretjih državah - izmenjava izkušenj in najboljših praks

Dne 27. junija 2008 je potekal drugi seminar Diplomatska in konzularna zaščita državljanov EU v tretjih državah v kriznih situacijah - izmenjava izkušenj in najboljših praks, ki ga je organiziralo slovensko predsedstvo v sodelovanju z Evropsko komisijo.

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, ki je odprl seminar, je poudaril, da so različne oblike sodelovanja na področju konzularne zaščite državljanov DČ EU v tretjih državah, predvsem v konzularnih kriznih situacijah, izrednega pomena, saj lahko na ta način DČ EU ponudijo še kvalitetnejšo konzularno zaščito svojim državljanom, ki se znajdejo v kriznih situacijah.

Na seminarju je sodeloval tudi profesor dr. Mihael Kline s Fakultete za družbene vede, strokovnjak na področju komunikologije, ki je osvetlil pomen komunikacije v kriznih situacijah, kar je bila tema druge okrogle mize.

Seminar je sicer potekal v okviru treh okroglih miz pri katerih so udeleženci - delegati DČ EU delovne skupine Sveta za konzularne zadeve (DS COCON) in predstavniki diplomatsko-konzularnih predstavništev DČ EU nekaterih držav Magreba - izmenjali izkušnje in informacije s področja zaščite državljanov v državah, kjer službujejo (Alžirija, Libija, Mavretanija, Maroko in Tunizija), razpravljali o vlogi množičnih medijev v konzularnih kriznih situacijah in o možnosti za zagotovitev večje varnosti državljanom DČ EU, ki potujejo na izbrano geografsko območje, ter izrazili pričakovanja glede vloge EU pri zagotavljanju te zaščite.

Seminar sodi v okvir sodelovanja med DČ EU na področju konzularne zaščite. Na takšnih srečanjih si DČ izmenjujejo izkušnje in iščejo nove poti evropskega konzularnega sodelovanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.06.2008