Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.06.2008

Slovensko predsedstvo je v imenu EU z Avstralijo podpisalo sporazum o zagotavljanju podatkov o letalskih potnikih avstralskim oblastem

Danes sta Avstralija in Evropska unija, ki jo zastopa slovensko predsedstvo, podpisali sporazum o zagotavljanju podatkov o imenih potnikov (PNR) avstralskim oblastem.

Pogajanja v zvezi s sporazumom so se začela po sprejetju pogajalskega mandata EU  februarja letos. Ob pomoči Komisije se je predsedstvo kot glavni pogajalec EU vključilo v intenzivna pogajanja z avstralsko stranjo.  Pogajanja so bila uspešno končana maja s predlogom sporazuma, ki je poskrbel za izvajanje zakona avstralskih oblasti hkrati z zagotovitvijo temeljite zaščite varovanja podatkov.  Predsedstvo je doseglo soglasje o osnutku sporazuma na junijskem sestanku Sveta za pravosodje in notranje zadeve in s tem pripravilo podlago za podpis.

Po besedah slovenskega ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja je sporazum eden najpomembnejših dosežkov slovenskega predsedovanja. Je pomemben ukrep, ki bo okrepil sodelovanje med EU in Avstralijo v boju proti terorizmu in težjim kaznivim dejanjem, tudi proti organiziranemu kriminalu.

Sporazum zagotavlja pravno varnost letalskim prevoznikom in  sistemom rezervacij v EU za prenos izpisov imen potnikov avstralskim carinskim službam zaradi  boja proti terorizmu in težjim kaznivim dejanjem, tudi proti organiziranemu kriminalu. Sporazum velja samo za izpise imen potnikov iz EU, kot jih zberejo letalski prevozniki za potnike, ki potujejo iz Avstralije ali čez njo. Sporazum vsebuje pomembne zaveze avstralske carinske službe o ravnanju s podatki o imenih potnikov EU  s polnim upoštevanjem zakona EU o varstvu podatkov. Sporazum bo začasno veljal od podpisa in bo veljal sedem let ter tako zagotavljal pravno varnost letalskim prevoznikom EU in sistemom rezervacij za precejšnje obdobje.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.06.2008