Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

03.03.2008

Minister dr. Rupel nastopil na sedmem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice

foto: Bobo

Predsednik Sveta EU za splošne odnose in zunanje zadeve slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel se je danes v Ženevi udeležil sedmega zasedanja na visoki ravni Sveta ZN za človekove pravice. Ključni izzivi tokratnega zasedanja, ki se je začelo danes, trajalo pa bo do 28. marca, bodo ocena mandatov posebnih poročevalcev OZN za posamezna področja človekovih pravic in odločanje o obnovitvi teh mandatov ter ustrezno obravnavanje hujših kršitev človekovih pravic po svetu.

Minister dr. Rupel je uvodoma poudaril, da mu je v veliko čast, da lahko ob bližnji 60. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic v imenu EU in držav kandidatk nagovori Svet ZN za človekove pravice. Deklaracija je bila ob sprejetju – in je še danes – velik dosežek, ki je pomembno prispeval k priznavanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin po vsem svetu. »Kljub temu pa ostaja uveljavitev teh pravic in svoboščin v vseh regijah sveta pomemben cilj,« je opozoril minister dr. Rupel.

Minister dr. Rupel je še dejal, da bomo letos zaznamovali tudi 15. obletnico ustanovitve Urada visokega komisarja za človekove pravice, in dodal, da EU ob tej priložnosti visoki komisarki Louise Arbour izraža »globoko spoštovanje in zahvalo za njeno vodenje in vizijo pri uveljavljanju in varstvu človekovih pravic«.

Minister dr. Rupel se je v govoru dotaknil tudi stanja človekovih pravic v nekaterih državah po svetu ter predstavil dejavnosti in pobude, ki jih bo v zvezi s tem na letošnjem zasedanju sveta predstavila EU.

Na koncu je minister dr. Rupel poudaril še pomembno vlogo medkulturnega dialoga v svetu. »V EU je leto 2008 v celoti namenjeno medkulturnemu dialogu in upam, da bo letošnje geslo 'Povezani v raznolikosti' navdihnilo tudi naše delo na tem zasedanju Sveta za človekove pravice.«

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 03.03.2008